En person står vid en presentation, med en handske i handen och stödjer sig på ett bord. Bakgrunden visar en vägg med en diskret mönstring och en lampa i taket. Rummet är ljust och ger en professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I protest mot nedläggningsplanerna för Härnösands sjukhus startade läkaren Anders Kempe Sjukvårdspartiet för 30 år sedan. I klippet: en djupgrävning i bildarkivet. Foto: svt

Succéer, fiaskon och oväntade återkomster – Sjukvårdspartiet står inför sin svåraste strid

Uppdaterad
Publicerad

Dolda inspelningar, personpåhopp, maktkamp och uteslutning – allt inför öppen ridå. Det är en infekterad konflikt inom Sjukvårdspartiet som rullats upp de senaste veckorna.

Mycket talar för att bråket kommer få stora konsekvenser för regionens näst största parti. Frågan är om de ens överlever i sin nuvarande form.

Det har gått 30 år sen den första upplagan av Sjukvårdspartiet i länet bildades. Från en succéstart tog de sig till makten, lade plötsligt ner verksamheten, men återuppstod några år senare.

Två läkare, Anders Kempe och Lars-Olof Hemmingsson, startade allt 1994 som en protest mot nedläggningar på Härnösands sjukhus.
På 90-talet fanns ännu fyra sjukhus i länet.

2010 var Sjukvårdspartiet med och bröt ett 84-årigt (!) socialdemokratiskt maktinnehav i landstinget när man anslöt till en brokig allians med M, C, L, Mp och KD.

Ställde inte upp 2014

Trots framgången ställde Sjukvårdspartiet inte ens upp i valet 2014. Dessutom hade partiets grundprojekt, att rädda Härnösands sjukhus, misslyckats. 2015 var det över efter en 20 år lång nedstängningsprocess.

Protesterna mot nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus, BB och akutkirurgi,
väckte liv i partiet igen. ”Sjukvårdspartiet 2.0” gick till val 2018 med ett löftet att nedläggningarna skulle rullas tillbaka.

Nystarten gav nära nio procent av rösterna – och ännu fler i valet 2022, när
Sjukvårdspartiet fick 18,5 % och plötsligt var näst största parti i regionen.

Ville ta över

SJVP gick då samman med KD och SD för att ta makten i regionen – ett försök som dock inte lyckades

Nu när halva mandatperioden har gått har partiet istället hamnat i en bitter och djup konflikt, och frågan är helt öppen hur allt ska sluta.

Drömmen om att bli ett 30-procentsparti verkar avlägsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.