Sundsvalls sjukhus drabbades under tisdagen av ett plötsligt strömavbrott, och reservaggregaten aktiverades inte. Foto: SVT

Sundsvalls sjukhus drabbades av strömavbrott – gick upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott drabbade Sundsvalls sjukhus under tisdagen vilket ledde till att sjukhuset aktiverade sitt stabsläge.

– Det var nästan 20 minuter med ett helt strömlöst sjukhus, säger Roger Westerlund, områdesdirektör.

Ett strömavbrott inträffade klockan 12.45 under tisdagsförmiddagen på Sundsvalls sjukhus. Något som Sundsvalls Tidning var först med att berätta.

Enligt Roger Westerlund, områdesdirektör på Region Västernorrland, startade reservkraftaggregaten inte som vanligt, och det blev en fördröjning på cirka 20 minuter innan de var i drift.

– Det var först runt 13.04 som reservkraften aktiverades, vilket innebar att sjukhuset var helt utan ström under nästan 20 minuter. Vid 13.15 återkom den ordinarie elförsörjningen, säger han.

Stabsläge

Sundsvalls sjukhus aktiverade sitt stabsläge så snart de insåg att strömavbrottet var omfattande och att reservkraften inte hade startat.

– Vi har gått igenom alla verksamheter på sjukhuset och kan konstatera att det trots allt har gått bra, ingen har kommit till skada, även om några operationer fick en fördröjning i starten. Det fanns också två hissar där både patienter och personal blev instängda, men ingen skadades och de fick hjälp att komma ut, säger Roger Westerlund.

Vid 15-tiden meddelade Sundsvalls sjukhus att de har återgått till normal drift och inte längre befinner sig i stabsläge.

Internt fel

Det verkar som att strömavbrottet har orsakats av ett av sjukhusets egna reservkraftaggregat.

– Vi vet nu vad som orsakade strömavbrottet. Vårt reservkraftsystem testas en gång i månaden, och vi har flera reservkraftaggregat på sjukhuset. I samband med att ett av dem testkördes uppstod ett kabelbrott, vilket aldrig har hänt tidigare, säger Roger Westerlund och fortsätter:

– Nu har vi ett arbete framför oss för att säkerställa att detta inte inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.