Daniel Nordfjell har agerat försvarare i mål om grova våldsbrott i Västernorrland där organiserad brottslighet funnits med i bilden, i alla fall enligt åtalen.
Han säger att den nya lagen om anonyma vittnen, som bara kommer att kunna åberopas i särskilda fall, kan bli problematisk för båda försvararna och de brottsmisstänkta.
– Jag och mina klienter kommer inte att veta vilka som vittnar i de här fallen, varken deras avsikter eller utgångspunkter. Rätten för den misstänkte att få den informationen sätts ur spel, säger han.
”I undantagsfall”
Vice chefsåklagare Karin Everitt ledde förundersökningen efter det stora polistillslaget mot gängbrottsligheten i Sundsvall för två år sedan.
Hon är också medansvarig för utredningen kring skjutningen i Ljustadalen i Sundsvall i höstas där en skottsalva avlossades rakt in i en bostad där två personer befann sig.
– Den nya lagen kommer bara att kunna användas i undantagsfall där vi bedömer att det finns en påtaglig risk för att ett vittne eller en anhörig ska kunna utsättas för ett allvarligt brottsligt angrepp, säger Karin Everitt.
Kan avslås
Är det här bra eller dåligt ur ett rättsperspektiv?
– Alla möjligheter till ett ökat skydd för målsägare och vittnen i en rättsprocess är ju en fördel menar jag. Men det finns ju också en risk för en övertro på den här nya lagen. Den kommer sannolikt inte att ha någon avgörande påverkan på rättssystemet i stort, säger Karin Everitt.
Men det är domstolen som ytterst avgör om en begäran om ett anonymt vittnesmål ska bi aktuellt i mål där polis och åklagare yrkar om det. Domstolen kan underkänna motiveringen och helt enkelt avslå det anonyma vittnesmålet.
Se vad polischefen Josef Wiklund säger om anonyma vittnesmål i klippet nedanför.
Vittnesplikt
I Sverige råder allmän vittnesplikt. Om åklagaren å ena sidan eller den misstänkta personen och personens försvarare å den andra vill att du ska vittna i domstolen om vad du sett och/eller hört är du skyldig att göra det. Man kan alltså inte bestämma själv om man ska vittna eller inte.
Undantag från den här regeln kan bara göras för den som exempelvis är nära släkt med den åtalade.
Vittnen som inte infinner sig kan bli hämtade av polis. Det vittne som vägrar att låta sig höras i rätten riskerar i förlängningen häktning.
Vittnen som känner stark rädsla kan tillåtas vittna från en annan domstol via videolänk, eller från ett annat rum än rättssalen.
I många svenska domstolar finns vittnesstöd på plats, och det finns särskilda väntrum för vittnen.
Som vittne måste du säga sanningen i rättssalen. Att ljuga eller undanhålla fakta som vittne är mened, ett allvarligt brott.
Den som hotar ett vittne kan också dömas för övergrepp i rättssak, även det ett allvarligt brott.
Om ett anonymt vittnesmål ska kunna vara aktuellt i ett brottmål ska det handla om ett grovt våldsbrott som ger minst två års fängelse, plus att det ska finnas en påtaglig risk för att vittnet och/eller dess närstående kan utsättas för allvarlig brottslighet.
Källor: Brottsoffermyndigheten och Sveriges domstolar