Sundsvallsfamiljen uppmanades fly efter orosanmälan – valde att stanna

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2022 fick föräldrarna Mohamad och Duha i Sundsvall samtal från socialtjänsten om barnen, och då blev de oroliga. För samtidigt pågick en kampanj på sociala medier om att svenska myndigheter ”kidnappar” barn.

Familjen fick från flera vänner rådet att omedelbart lämna landet för att inte barnen skulle omhändertas – men de valde en annan väg.

Familjen flydde från Syrien till Sverige under 2015 och blev placerade av Migrationsverket i Härnösand innan de flyttade till Sundsvall. Men när orosanmälan kom, efter ett besök på Sundsvalls sjukhus, blev föräldrarna oroliga. Anmälan gällde en hälsofråga.

–  Ofta vaknade jag mitt i natten och kollade till att barnen låg i sina sängar. Jag drömde ofta att socialtjänsten en dag skulle ta våra barn, säger Duha.

LVU-kampanjen

Vänner uppmanade: ”Lämna landet”

Vänner hörde av sig till föräldrarna och uppmanade dem att lämna landet.

– Varför ska vi flytta till ett annat land och börja om på noll? Vi bestämde oss för att stanna och bemöta socialtjänsten — för att förstå vad problemet var och vad de vill ha från oss, säger Mohamad.

”Jag får behålla mina barn”

Efter att familjen fått hjälp och stöd av socialtjänsten under flera månader, med bland annat hembesök gjordes bedömningen att ärendet kunde avslutas, ett beslut som SVT Västernorrland tagit del av.

”Utredare bedömer att det föreligger en låg risk för barnets hälsa och utveckling här och nu samt på sikt. Mamma och pappa uppvisar goda förmågor vad gäller grundläggande omsorg”, står det bland annat i beslutet.

– När vi fick beskedet var det obeskrivlig glädje. Jag ringde min mamma i Syrien och sa att jag får behålla mina barn, säger Duha.

Brist på information – lärt sig mer

Samtidigt som Mohamad och Duha fick orosanmälan pågick en desinformationskampanj om socialtjänsten på sociala medier.

– Jag tror bristen på information, om hur socialtjänsten arbetar, kan leda till missförstånd. Men jag har lärt mig hur socialtjänstens system fungerar, säger Mohamad.

I klippet hör du föräldrarna berätta om upplevelserna.

Fakta: Orosanmälan

Oroanmälan är en anmälan till socialnämnden vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa.

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten.

Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Personal från socialtjänsten undersöker situationen och gör en förhandsbedömning där de tar ställning till om en utredning ska göras.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet