• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter Annas död: Diabetesförälder kritiserar vården

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen för Barn- och ungdomsmedicin Anne Thelander svarar nu på kritiken efter fyraåriga Anna Allemanns död. Samtidigt får sjukvården kritik från en diabetesförälder som tycker att tillgängligheten från vården är bedrövlig.

Innan Anna Allemann gick bort i cancer hade hon fått diabetes. Just omhändertagandet av barn med diabetes är något som får kritik i internutredningen. Det bedöms bland annat att det kan finnas risk för allvarlig vårdskada för barn med diabetes.

”Vi blir väldigt ensamma”

Helena Westlund har en tioårig dotter som har diabetes. Helena är kritisk till hur vissa delar av vården av barn med diabetes fungerar.

Anna Allemann

– De som jobbar med barn som har diabetes är väldigt duktiga. Men tillgängligheten är bedrövlig. Resurserna finns inte där så vi blir väldigt ensamma, säger hon.

Tragiskt fall

Verksamhetschefen Anne Thelander är självkritisk till det som har kommit fram av Region Västernorrlands internutredning om fyraårige Anna Allemanns död.

– Det är ett tragiskt fall. Vissa delar i fallet skulle kunna ha undvikits, men om vi skulle kunna ha undvikit den tragiska utgången är jättesvårt att säga, säger Anne Thelander.

Förbättringsområden finns

Hon ser även att det finns områden som de kan förbättra inför kommande patienter i olika tillstånd och med olika diagnoser.

– Det är dokumentation som kan förbättras och framförallt överföring av patienter mellan våra verksamheter i länet, säger Anne Thelander.

Brist på personal

Ett exempel som Helena Westlund lyfter fram är att för några år sedan hade de ett telefonnummer de kunde ringa dygnet runt för att få vägledning om något skedde.

– Idag kan vi ringa och få vägledning en halvtimme tre gånger i veckan, på sin höjd, säger Helena Westlund.

Anne Thelander svarar så här på resursfrågan:

– På Barn- och ungdomsmedicin har vi inte drabbats av några stora neddragningar de senaste åren. Men däremot är det som på alla ställen i vården en brist på personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Allemann

Mer i ämnet