Hör Shabaz Karim, Mustafa Gholami och Mohammad Hussaini berätta om svårigheterna att hitta boende i Sundsvall. Foto: Eva Harström, SVT

Svårt hitta bostäder för ensamkommande i Sundsvall

Publicerad

Ensamkommande med uppehållstillstånd för studier på gymnasiet får inte längre bo kvar i Migrationsverkets boenden. De ska ordna boende på egen hand. För studerande i Sundsvall har det varit svårt att hitta bostäder.

Från och med sista januari har personer med uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå inte längre rätt att bo kvar i Migrationsverkets boenden. I Västernorrland handlar det totalt om närmare 60 ungdomar. För de som studerar på Västermalms gymnasium har det varit svårt att hitta boenden i Sundsvall.

– Jag har försökt hela tiden, men jag har inte fixat det, säger Shabaz Karim.

14 utan eget boende

Många oroliga ensamkommande har sökt sig till rådgivningen för unga vuxna (RUV) på Västermalms skola för att få stöd.

– Vi har ungefär 22 som var berörda och just nu har några hittat eget boende, men 14 har inget boende just nu, säger Marita Stonegård, integrationshandledare på Sundsvalls kommun.

Beslutet kom i mitten av november och innan jul lovade kommunen att hjälpa till med boende åt de som inte hittade något själva.

Sundsvalls kommun ställer upp

– Från och med första februari kommer Sundsvalls kommun att ställa upp med något sorts tillfälligt boende, så att de får tak över huvudet, säger Marita Stonegård.

Lista över personer som berörs av flyttarna i Västernorrlands län

Inom parentes anges antalet personer som ännu inte har fått beslut i sitt ärende om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, men som kan komma att beröras vid ett bifall på ansökan.

Antalet personer ändras dag för dag. Så här såg det ut 14/1:

Härnösands kommun

19 (3)

Kramfors kommun

6 (4)

Sollefteå kommun

3 (0)

Sundsvalls kommun

17 (4)

Timrå kommun

7 (3)

Örnsköldsviks kommun

6 (2)

Totalt i Västernorrlands län:

58 (16)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.