Arkivbild Foto: TT

Svårt sjukt barn fick vänta på intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Barn hade vattkoppor och kraftiga kramper, men fick inte plats på IVA.

Barnet hade smittats med vattkoppor och efter fem dagar i hemmet fick det svåra kramper och föräldrarna åkte in till länssjukhuset i Sundsvall.

Man trodde att det rörde sig om feberkramper och barnet lades in på infektionskliniken, då barnavdelningen saknar isoleringsrum.

Barnet blir snabbt sämre och får en lång kramp som är svår att behandla, och behöver intensivvård. Isoleringssalen på IVA är upptagen och man måste göra i ordning en isoleringsplats, skriver chefsläkaren i anmälan enligt Lex Maria.

Hjärnskador

Vid det här laget, sex timmar senare, visar det sig att barnet lider av hyponatremi, det vill säga saltbrist, vilket är ett allvarligt tillstånd som kan orsaka hjärnskador.

Barnet skrevs ut efter en vecka på sjukhus, och enligt anmälan visade det inga tecken på neurologisk påverkan.

Handlingsplan

Allvaret i händelsen understryks av att sjukhuset nu ska göra en omfattande handlingsplan för att det inte ska återupprepas, skriver chefsläkaren i anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.