Foto: Örjan Leek

Sveriges första fritidsbåtsmuseum invigt i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes Sveriges första nationella fritidsbåtsmuseum i Härnösand. 27 båtar ställs ut i tobaksbolagets gamla lokaler och det är det första permanenta fritidsbåtsmuseet i landet.

Det var ett stort intresse när Sveriges nationella fritidsbåtsmuseum i Härnösand slog upp portarna på lördagen. Omkring 150 personer hängde på låset och efter det har besökarna strömmat till under eftermiddagen.

Fritidsbåtsmuseet har tillkommit genom ett samarbete mellan Statens maritima museer, Länsmuseet och Härnösands kommun och en stor del av de båtar som visas tillhör staten och har ställts ut på andra håll tidigare. Nu är det meningen att samlingen ska finnas i Härnösand under en längre period.

– Vi vill visa utställningen utanför Stockholm och tanken är att de här båtarna ska finnas i Härnösand under några år, sedan kan båtarna bytas ut, berättar Leif Grundberg som är chef för Statens maritima museer.

Fri entré

Museet som inledningsvis kommer att ha öppet under sommaren har fri entré och Leif Grundberg tycker att det är helheten som är samlingens styrka.

– De äldsta båtarna är från 1800-talet och utställningen speglar folkhemmets framväxt och möjligheten för vanliga människor att ta semester, förklarar han och utlovar många fina båtar och mycket som kan intressera den båtintresserade.

Naturlig placering

Placeringen i Härnösand och nära Höga kusten känns naturlig, enligt Leif Grundberg som även hoppas att båtburna turister ska hitta till museet.

– Lokalen ligger mindre än ett stenkast från hamnen, konstaterar han. 

Nöjd Näsman

En av de båtar som visas i utställningen på museet är jorden runt segelbåten Lunkentuss. Bengt Näsman som varit en av de som arbetat med bevarandet av båten var på plats under invigningen och han var nöjd.

– Blev en bra lösning det här. Jag blev nöjd till slut. I Sundsvall saknades totalt intresse från kommunen, säger Näsman till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.