– Vi har sett ett enormt engagemang hos vår publik och om vi kan ge alla älgfantaster ännu fler naturupplevelser är det klart vi ska göra det, säger Johan Erhag, projektledare för Den stora älgvandringen.
SVT:s slow tv-program Den stora älgvandringen har snart direktsänt 593 timmar från skogen vid Ångermanälven utanför Kullberg. Men en ovanligt kylig vår har gjort att älgarna tvekar vid älvkanten.
– Det är jättemycket älg i området. Älgarna går fram och kollar isen vid älvkanten. Ibland tvekar de och går tillbaka, men till slut kommer de att våga, säger Göran Ericsson, älgexpert och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Når storpublik
Den stora älgvandringen prisades 2019 med tv-priset Kristallen, för sin nyskapande tv-produktion. I år har programmet nått en ännu större publik, med en bra bit över fem miljoner videostarter i SVT Play.
Johan Erhag tror att det finns flera anledningar till varför publiken har tagit till sig programmet.
– Programmet står i starkt kontrast till allt annat man kan se på tv. Det är en naturupplevelse och en levande tavla i folks vardagsrum. Det kan vara både något meditativt man kan fastna i, eller så kan man ha på det i bakgrunden. Och så finns det spänning också.
När ska älgarna simma?
Men trots att SVT:s kameror har fångat mycket mer älg på bild i år jämfört med förra året har hittills bara tre älgar simmat över älven. På grund av den sena våren och det stora intresset från publiken förlänger nu SVT sändningarna.
– Vi kör fram till onsdag och sen får vi ta det dag för dag, säger Johan Erhag.
Älskar du älg? Chatta med andra tittare!
Älskar du att se älgarna? Då kan du hänga med hundratals likasinnade i Duo-appen. Där kan du kommentera älgarnas beteende i direktsändningen!