Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Tandvårdsdirektören om resursbristen: ”Vi uppe i norr är förlorare”

Publicerad

Förslaget att avveckla frisktandvårdsavtalen upprör många patienter som har kunnat använda sig av avtalen. Resursbrist är en stor anledning till att Folktandvården inte får det att fungera men tandvårdsdirektören i Västernorrland menar också att man borde se över hela systemet på en nationell nivå.

Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör säger att det behövs politiska beslut. För Folktandvårdens del skulle man riskbedöma patienter så att de inte blir kallade en gång per år när man inte har några problem med sina tänder. Men hon vill också se en förändring på nationell nivå för att styra etableringen.

 – Jag vet inte om det är rätt att man kan ha hur mycket tandvårdstillgång som möjligt i Stockholm, Göteborg och Malmö till exempel och att vi på landsbygden har för lite tandvård, det tycker inte jag känns helt okej, säger Annri V Thimstrand.

Hur kommer Folktandvården att se ut om några år om problemen med resurser kvarstår?

  – Vi kämpar med näbbar och klor för att göra allt för att dra till oss nya resurser. Vi är väldigt aktiva i Västernorrland för att verkligen jobba för att attrahera nya medarbetare, säger Annri V Thimstrand.

Hör tandvårdsdirektören om kritiken mot förslaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.