Teresia Derlén utanför domkyrkan i Uppsala: en kvinna med glasögon, i biskopsklädnad med mitra (huvudbonad), kåpa och kräkla (stav)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Upprymd glädje och mycket värme”, säger Teresia Derlén efter ceremonin i en fullsatt domkyrka i Uppsala med bland andra kungen och drottningen närvarande. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Teresia Derlén vigd till ny biskop i Härnösands stift

Publicerad

Under högtidliga former vigdes på söndagen Teresia Derlén till ny biskop för Härnösands stift vid en ceremoni i Uppsala domkyrka. Att verka enande ser hon som en av sina viktigaste uppgifter.

Teresia Derlén, 48, har varit biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift. Tidigare har hon bland annat arbetat i olika roller som präst i England, så hon väl förberedd för sin nya roll. En del av uppväxten tillbringade hon i Sundsvall.

Hon tar över efter Eva Nordung-Byström som går i pension efter tio år på posten.

– Jag är tacksam för det förtroende som Härnösands stift har gett mig och jag ser fram emot att lära känna mina nya medarbetare och stiftsbor, säger Teresia Derlén.

Ska få viralt klipp med biskop tolkat

Teresia Derlén har inte missat det virala klippet från Strängnäs domkyrka där biskop Johan Dalman använde generation Z-språk.

– Jag skrattade gott, det är härligt. Det är gjort med glimten i ögat. Jag pratade med några från Svenska kyrkans unga och de lovade att hjälpa mig med tolkning, säger den nya biskopen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.