Nouryon Functional Chemicals i Örnsköldsvik är en så kallad sevesoanläggning, det vill säga en industri som hanterar stora mängder kemikalier. MSB och länsstyrelsen i Västernorrland har det yttersta tillsynsansvaret, men även räddningstjänsten bedriver viss tillsyn.
– I Örnsköldsvik är det inte så vanligt att man inte får ta del av handlingar inför en tillsyn, säger Victor Kvamme, brandingenjör i Örnsköldsvik, som genomfört tillsynen.
Vill inte att dokument blir offentliga
I en mejlkonversation där räddningstjänsten försökt resonera med företaget om att få ta del av handlingarna inför tillsynen får de till svar att: ”Den starka svenska offentlighetsprincipen gör att vi är försiktiga med att dela information.” I ett besiktningsprotokoll av Nouryon skriver de att företaget har gett muntliga uppgifter om att de alltid gör bedömningar om vad som bör ingå i riskanalysen.
– Säger de att de har en rutin så får vi lita på att de har en, men jag kan inte säkert säga att den finns skriftligt, säger Victor Kvamme.
”Vi visar alla dokument som myndigheterna vill se vid tillsyn. I samråd med myndigheterna har vi enats om att visa dokumenten vid tillsyn i stället för att översända dem mellan organisationerna, detta för att följa MSB:s rekommendation”, skriver företagets kommunikationschef Annika Hilmersson.
Även länsstyrelsen har haft svårt att få ut handlingar, hör vad de gjorde i klippet.
MSB:s rekommendationer:
På grund av rådande säkerhetspolitiska läget har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gett med rekommendationer för myndigheter, företag och organisationer.
På MSB:s hemsida går det att läsa:
”MSB uppmanar till försiktighet vid spridning av information som skulle kunna avslöja sårbarheter som kan utnyttjas av en antagonist. Samtidigt är öppenhet och samordnad kommunikation en förutsättning för att kunna möta och förebygga ryktesspridning.”