Tre av fyra kvinnor på Nouryon i Örnsköldsvik uppger att de blivit kränkta på jobbet. Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsförhållandena ska undersökas. Annars riskerar företaget ett vite på 165 000 kronor. Foto: arrangerad bild / SVT arkiv

Stort industriföretag i Örnsköldsvik riskerar vite för dålig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik uppger att de blivit utsatta för kränkande särbehandling, sexuella trakasserier eller diskriminering på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsförhållandena ska undersökas. Annars riskerar företaget ett vite på 165 000 kronor.

Det var i maj 2022 som samtliga skyddsombud vid kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik skickade in en begäran om arbetsmiljöåtgärd till Arbetsmiljöverket.

Anledningen till skyddsombudens begäran var att de framkommit att framförallt kvinnor ska ha upplevt sig kränkta och att det ska finnas en bestraffningsmiljö med bland annat hot.

I en enkät som fackförbundet IF Metall gjorde december 2021 framkommer att tre av fyra kvinnor på arbetsplatsen upplever att de blivit kränkta, alternativt diskriminerade. Siffror som fackförbundet beskriver som katastrofala. 

”Enkäten visar att situationen är alarmerande och akut, detta har ju tillåtits gå väldigt långt och när vi läser kommentarerna så gör vi också bedömningen att det kommer att ta tid att bygga upp ett förtroende igen”, skriver fackförbundet i enkätens slutsats.

Tidigare visat på brister

I företagets svar till IF Metall, Unionen och skyddsombuden framkommer att medarbetare redan vid en tidigare genomförd kartläggning av arbetsmiljön har uppgett att det ska förekomma sexuella trakasserier, diskriminering och mobbning på arbetsplatsen. Kartläggningen resulterade i åtgärder som fackklubbarna inte bedömde var tillräckliga.

Arbetsmiljöverket begär nu att företaget med hjälp av en oberoende sakkunnig ska göra en undersökning av arbetsförhållandena på arbetsplatsen. Den ska vara klar senast den 5 juni.

Nouryons svenska huvudkontor i Göteborg kommenterar saken i ett mailsvar via sin pressavdelning så här (utdrag):

”Vi har utmaningar på siten (produktionsanläggningen i Domsjö) kopplat till vår arbetsmiljö som vi arbetar aktivt med. Detta är ett långsiktigt arbete som involverar samtliga medarbetare på siten.

Vi har tillsammans med medarbetarna arbetat med att ta fram gemensamma förhållningssätt vilket vi hoppas och tror ska hjälpa oss i vårt fortsatta arbete mot en god arbetsmiljö.”

Hela Nouryons mailsvar till SVT

”Föreläggandet är i linje med den plan framåt som företaget redogjorde för under Arbetsmiljöverkets inspektion och vi ser positivt på det stöd vi får via Arbetsmiljöverket i och med detta föreläggande.

I samarbete med vår skyddsorganisation har vi tillsammans valt en oberoende extern leverantör för att genomföra en ny enkätundersökning för samtliga medarbetare på siten.

Vi har utmaningar på siten kopplat till vår arbetsmiljö som vi arbetar aktivt med. Detta är ett långsiktigt arbete som involverar samtliga medarbetare på siten.

Vi har tillsammans med medarbetarna arbetat med att ta fram gemensamma förhållningssätt vilkat vi hoppas och tror ska hjälpa oss i vårt fortsatta arbete mot en god arbetsmiljö.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.