En tonfisk hoppar upp ur vattnet med en liten fisk i munnen, vilket skapar en kraftfull vattenstänk mot bakgrunden av en blå vattenyta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonfisken är tillbaka längs den svenska västkusten efter 75 års frånvaro, en effekt av ett reglerat fiske. Foto: Ur: Fiskarnas rike

Tonfisken tillbaka – positiva undantaget när andra fiskar försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Tonfisken är det positiva undantaget när flera fiskbestånd i svenska hav kollapsat. Tonfisken är tillbaka i Västerhavet efter 75 års frånvaro och bjuder på ett spektakulärt skådespel.

Det är resultatet av en skarpare reglering, menar forskare som samtidigt konstaterar att flera fiskbestånd slagits ut av trålfisket – och nu riskerar sillen och strömmingen att stå på tur.

Fiske med trål står för merparten av det svenska fisket och innebär en stor påverkan på många fiskarter, det menar forskaren Ulf Bergström på lantbruksuniversitetet SLU.

– Vi har nog aldrig haft så lite fisk i havet som vi har idag, den enskilt största faktorn är att vi tillåtit ett omfattande trålfiske under många år, säger han.

Kollapsade torskbestånd

Alla torskbestånd längs den svenska kusten har enligt Ulf Bergström kollapsat och situationen är liknande för arter som havskatt, hälleflundra, kolja och bleka. Bestånden av sill och strömming som fiskas med stora trålare, bland annat i Bottenhavet, riskerar att gå samma väg.

– Sill och strömming har minskat kraftigt sedan 80-90-talet, säger Ulf Bergström.

”Misslyckades”

Den före detta generaldirektören på dåvarande Fiskeriverket, Axel Wenblad, medverkar i programmet ”Fiskarnas rike” som finns på SVT Play. Och han är orolig.

– Jag har varit med och sett hur vi försökte rädda torsken en gång i tiden, hur vi har misslyckats och jag ser nu hur vi är på väg att göra samma misstag med sillen och strömmingen, säger han.

Inte heller på Havs- och vattenmyndigheten, som hanterar det svenska fisket, tycker man att det omfattande trålfisket är vettigt.

– Nej, det är det kanske inte, säger Mats Svensson som är chef för havsförvaltningen på Havs- och vattenmyndigheten.

Trålning tillåts i skyddade områden

Samtidigt tillåts trålfiske i 60-70 procent av de skyddade havsområdena längs den svenska kusten eftersom fisket inte anses påverka det som ska skyddas i de områdena.

Regeringen har lagt fram ett förslag om förbud mot bottentrålning i vissa skyddade områden men trålfisket ser ändå ut att kunna fortsätta på många håll.

Kräver förbudsområde

Området där kustfiskarna i Bottenhavet vill förbjuda fiske. Foto: SVT

Organisationen kustfiskarna i Bottenhavet har länge krävt ett fiskefritt område för att skydda strömmingen. Hittills har det inte blivit verklighet.

– Finland säger nej, konstaterar Mats Svensson.

Att blåfenad tonfisk nu finns längs den svenska kusten ses som ett steg i rätt riktning. Tonfisken försvann inte på grund av trålfisket, men återkomsten är ett resultat av internationella regler och bättre förvaltning.

Se tonfiskarna vid västkusten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.