Trafiksäker skola i Kramfors

Publicerad

På torsdagen öppnade den nybyggda Skarpåkersskolan i Kramfors. Där har man tänkt extra mycket på barnens säkerhet när man planerat den anslutande trafiken till skolområdet.

Kramfors kommun har utarbetat ett helt nytt trafiksäkerhetsprogram inför skolstarten. En anledning till att ämnet har satts i fokus är att man, efter den tragiska olyckan där 9-åriga Gabriel avled efter att ha blivit påkörd av en lastbil, nu vill göra allt för att historien inte ska upprepa sig.

– Dels fanns det med som en del i upptakten för den här nya skolan, men sedan har vi också tyvärr varit med om olyckor, som naturligtvis innebär att man verkligen går på djupet med den här typen av frågor. Så vi har ju dels utarbetat detta för starten av Skarpåkersskolan, ett material där det finns både kartor med tips på gång- och cykelvägar och var man ska ta sig till och från skolan. Men sedan också tips och råd om vad man kan tänka på som förälder, säger Anki Johnson, verksamhetschef på Skarpåkersskolan.

Mittnytt: Vad gör den här avhämtnings- och avlämningsplatsen så trafiksäker?

– Vad man har gjort är att man har separerat där man har gjort två möjliga av- och upphämtningsställen, och man har dessutom avgränsat dessa mot genomfartstrafiken med ett staket så att de inte lätt ska kunna springa över. Utan man kommer av direkt mot gång- och cykelbanan och sedan in på skolgården som är avgränsad med staket. Sedan just den här passagen har man gjort avsmalnad så att det blir enkelriktat, alltså ingen mötande trafik, utan det blir en bil i taget bara, vilket gör det enklare för barnen när de ska över övergångsstället. Och det är ju för de barn som går gångvägen till och från skolan, säger Ann-Kristin Fredriksson rektor vid Skarpåkersskolan.

Mittnytt: Och man har delat upp avlämningsplatsen för bilar och bussar.

– Ja, precis. Det finns tre avlämningsplatser, två för bilar och en längre bort för bussar. Så det finns gott om plats att köra av och köra åt sidan, säger Ann-Kristin Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.