En cyklist i hjälm drar en hund som springer snabbt på en grusig bana, med en suddig bakgrund som indikerar rörelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör hur hundarna och förarna tränar tillsammans inför helgens tävlingar i videon ovan. Foto: Eric Heller/SVT

Travbanan erövras av hundar – Sundsvalls draghundsklubb tränar inför tävling

Publicerad

På Bergsåkers travbana i Sundsvall har hästar fått lämna plats åt hundar när Sundsvalls Draghundsklubb förbereder sig inför helgens tävlingar.

SVT Västernorrland var på plats när hundar och förare visade upp sina färdigheter under ett intensivt träningspass.

– Det blir som en gemenskap på ett annat sätt mellan hunden och föraren, säger Angelica Saur, från Sundsvalls draghundsklubb.

Under veckans träning på Bergsåkers travbana har hundarna och deras förare haft möjlighet att finslipa sina tekniker och bygga upp lagandan inför lördagens tävling som hålls på travbanan. Deltagarna kommer att tävla i olika klasser beroende på hundras och disciplin.

Angelica Saur, tidigare SM-vinnare och VM-medaljör, började tävla med draghundar redan vid elva års ålder. I helgen ska hon tävla med sin hund Arthur och tycker det är skönt att få känna på underlaget i förväg.

– Arthur är bara två år gammal, så han är fortfarande ganska oerfaren. Vi har inte hunnit köra så mycket tillsammans än, men jag tyckte det var ett bra tillfälle för honom att få känna på banan här, säger hon.

Inkluderande miljö

Sedan starten 2019 har Sundsvalls Draghundsklubb snabbt blivit en populär mötesplats för draghundsentusiaster i alla åldrar.

– Vi strävar efter att skapa en inkluderande miljö där alla kan utvecklas och ha roligt, oavsett ambitionsnivå eller förmåga. Till exempel hade vi idag en deltagare som körde rullstol, vilket visar att sporten verkligen är för alla, säger hundföraren Erica Axelsson.

Se när travbanan erövras av hundar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.