En av de misstänkta i narkotikamålet i Härnösand döms till sju års fängelse för grovt narkotikabrott. Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Tre döms i knarkhärva i Härnösand

Publicerad

En man i 20-årsåldern från Härnösand döms till sju år fängelse för grova narkotikabrott.
Mannen, som enligt rätten organiserat knarkhandeln, döms för att ha hanterat stora mängder narkotika, bland annat flera kilo cannabis.
Två andra män döms till lindringare straff och en minderårig misstänkt frias.

Flera av brotten har begåtts i Härnösand, där huvudmannen hanterat stora mängder narkotika, bland annat flera kilo cannabis och hundratals gram kokain.

Frias från involverande av minderårig

Huvudmannen friades från tre åtalspunkter, där den ena handlat om involverande av en minderårig i brottslighet. Han döms till fängelse i sju år, vilket är maxstraffet för grovt narkotikabrott. Han ska också betala drygt 300 000 kronor i förverkat värde, som är en uppskattning på den förtjänst han gjort på försäljning av narkotika.

– Vi har tagit mobiltelefoner i beslag där vi kan se prislistor och transaktioner och räknat ihop summan, säger kammaråklagare Lo Jonsson. Hon är nöjd med att tingsrätten gått på hennes linje.

Han får sitta kvar i häktet tills domen får verkställas.

Två av de tre medmisstänkta döms

De andra inblandade får lindrigare straff. Den ene döms till villkorlig dom och dagsböter och den andra döms till villkorlig dom och samhällstjänst 75 timmar. Den minderåriga pojken som stod åtalad frias av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.