Tre personer misstänks för mutbrott, med kopplingar till ett kommunalt bolag i Sundsvall. Foto: SVT (bildmontage)

Tre personer slutdelges misstanke om mutbrott – kopplingar till kommunalt bolag i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 fick den dåvarande vd:n i kommunala bolaget Skifu – Sundsvalls kommuns industrifastighetsutveckling AB – sluta och polisanmäldes senare av bolagets styrelse. Polisutredningen betraktas nu som färdig och tre personer slutdelges misstanke om mutbrott. Beslut om eventuellt åtal kommer först efter sommaren.

Misstankarna handlar om givande och tagande av muta, i ett fall grovt givande och i ett fall grovt tagande. De misstänkta givarna är företagare med relationer till det kommunala bolaget.

– Som jag ser det är utredningen klar och tre personer kommer att slutdelges misstanke om brott, säger åklagare Mats Jansson till SVT.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Skäligt rådrum – och tillgång till ”slasken”

Orsaken till att beslut om eventuella åtal dröjer är att de misstänkta har rätt till skäligt rådrum. Det innebär att de får ta del av förundersökningsprotokollet och även den så kallade ”slasken”.

Det senare är underlag som polisen sorterat bort och som inte bedöms ha bäring på brottsmisstankarna.

– De kan komma med önskemål om kompletterande åtgärder. Till exempel om de vill att vi ska ta in mer material, säger åklagaren.

Samtliga tre misstänkta förnekar brott.

Ordförklaring: Förundersökning och åtal

Förundersökning: En brottsutredning som leds av en polis eller åklagare och ska bedrivas på ett objektivt sätt. Utgångspunkten är att sekretess råder för de uppgifter som ingår i förundersökningen.

Det som kommer fram under förundersökningen och som är av vikt för att kunna bevisa att ett brott begåtts och av vem, sammanställs i ett förundersökningsprotokoll.

Förundersökningsprotokoll: Innehållet i förundersökningsprotokollet är generellt sekretessbelagt fram tills att åklagare väckt åtal och ibland även efter det.

Den misstänkte har en viss rätt att under förundersökningens gång ta del av utredningsmaterial. Det kallas insynsrätt.

Innan förundersökningen är slut få den misstänkte ta del av protokollet. Den misstänkte har rätt att begära att ytterligare åtgärder ska genomföras.

Slasken: Det finns också möjlighet för misstänkta att ta del av den så kallade slasken. Det är material som inte bedöms vara av betydelse för förundersökningen och som därför inte ingår i förundersökningsprotokollet. Detta material brukar inte bli offentligt, men undantag finns.

Åtal: När brottsutredningen (förundersökningen) är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol. När åtal väcks och förundersökningsprotokollet skickas till tingsrätten blir uppgifterna i förundersökningen som huvudregel offentliga. Sekretess kan bli aktuellt i vissa fall. Det kan till exempel handla om bilder på brottsoffer.

Källa: polisen.se och aklagare.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet