Gunnar Holmberg sitter vid köksbordet. Framför sig har han en pärm full med viktiga dokument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Holmberg berätta om vad han anser vara fördelarna med att engagera sig som god man. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Gode mannen Gunnar: Här är tre skäl att engagera sig

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är fördelarna med uppdraget som god man?

Hör Gunnar Holmberg se sin syn på saken i videon.

När Gunnar Holmberg fortfarande arbetade tog han på sig uppdrag som god man. Han arbetade tätt med Migrationsverket och valde att stötta ensamkommande flyktingbarn.

– Fördelen med det var ju att det var tidsbegränsade uppdrag. Ensamkommande ska ju kunna flyga själva när de fyller 18, säger han.

Fortsatte efter pensionering

När Gunnar Holmberg sedan gick i pension fortsatte han och blev egentligen djupare engagerad. Ett sätt att hålla igång hjärnan och hålla sig själv ajour med myndigheterna, som han uttrycker det.

– Man kan se det som problemlösning och det är en oerhörd tillfredsställelse när man kan hjälpa till för att någon ska få struktur och få ekonomin att flyta. Det ger mig energi.

Hittar stöd i förening

Att det är brist på gode män tror Gunnar beror på att uppdraget kan kännas skrämmande och att det saknas en relevant beskrivning kring rollen.

För att försöka hitta ett utbyte med andra gode män har Gunnar valt att engagera sig i föreningen Frivilliga samhällsarbetare, en förening som vänder sig till personer med lagstadgade frivilliguppdrag.

– Vi är två gode män som är med i föreningens styrelse här i Örnsköldsvik och jag skulle vilja se fler eftersom gode män är ganska anonyma. Vi har inget forum där vi träffas så vi skulle vilja komma i kontakt med fler gode män. Jag tror dessutom att det skulle kunna underlätta steget in för den som funderar på att bli god man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.