Trots satsning på kortare köer hos NFC: Väntetiderna bland de längsta på flera år

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt forensiskt centrum vid polisen har på senare år varit hårt belastad, och väntetider på analyser av bevismaterial har vuxit sig långa.

Men trots satsningar för att korta köerna har höstens slutförda undersökningar haft bland de längsta handläggningstiderna på flera år.

– Problemet är högst påtagligt fortfarande, säger Karin Everitt, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är den avdelning inom polisen som ansvarar för att genomföra forensiska undersökningar för brottsutredningar, och har en central roll för teknisk bevisning i brottmål. Avdelningen har under flera år varit hårt belastad, i synnerhet efter polisens framgångar med knäckningen av Encrochat.

Som en del i att korta köerna påbörjade polisen tidigare i år den särskilda händelsen Vilgot, med övergripande syfte att korta köerna. Men hittills har Karin Everitt, vice chefsåklagare, inte märkt någon större förbättring för Västernorrlands del.

– Det är möjligt att polisens insatser kommer ge resultat på lite sikt, men det är ingen jag märkt av i vardagen än så länge, säger hon.

”En rättssäkerhetsfråga”

Enligt NFC:s egen data har hösten 2021:s rapporterade handläggningstider per undersökning varit bland de längsta på åtminstone tre år, i genomsnitt, i Polisområde Västernorrland. Karin Everitt betonar vikten av tillgången på NFC:s analyser för att kunna väcka åtal.

– Det är ju så klart en rättssäkerhetsfråga ytterst, säger hon.

NFC: ”Vi har börjat beta av”

Företrädare för NFC hävdar å sin sida att situationen är på väg mot en klar förbättring. Nya undersökningar går i regel allt snabbare, och höstens långa handläggningstider beror på att myndigheten först nu kunnat slutföra – och rapportera – undersökningar som släpat.

– Vi kan förklara det här med att vi har haft en kö, som vi börjat på att beta av, säger Anna Hennings Stenfeldt, vid NFC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.