Bilden är ett collage med Josef Wiklund som står till vänster. Han har en blå polisskjorta på sig och bilden är tagen inomhus. På den högra bilden syns maskerade poliser, det är utomhus och mörkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor polisinsats gjordes på torsdagskvällen på minst två adresser i Sundsvall – hör polisområdeschef Josef Wiklund i spelaren ovan. Foto: SVT/Gobiten

Trots stora polistillslaget, knark och gängkriminalitet: ”Sundsvallsborna känner sig trygga”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har det stora samtalsämnet i Sundsvallsområdet varit den omfattande polisinsatsen mot den organiserade brottslighetens verksamhet i Sundsvallstrakten. Men kommunens och lokalpolisens årliga trygghetsrapport visar ändå att invånarna känner sig trygga.

Samtidigt gjordes undersökningen under förra året – före tillslaget.

Så frågan är: Vilka växlar kan man egentligen dra av trygghetsmätningen?

Sundsvallsborna är trygga, slår både kommunen och polisen fast. Men:

Knarkkriget i Sundsvall

– Skulle vi göra den här mätningen nu skulle vi kanske få fram en annan bild, säger Helen Otterström, trygghetssamordnare på Sundsvalls kommun.

”Påverkat negativt”

– Jag är helt säker på att den senaste tidens händelser har påverkat negativt. Samtidigt, över tid, ser vi tydligt att de flesta Sundsvallsbor i det stora hela känner sig trygga i sin stad, säger lokalpolisområdeschef Josef Wiklund.

Se och hör mer  i videon här ovan.

Trygghetsmätningen som gjorts sedan 2002 har skett genom en enkätutfrågning av 900 slumpvis utvalda invånare i Sundsvalls kommun i åldrarna 16-85 år – 300 av dem boende i stadskärnan(/Stenstan, de resterande 600 boende utanför stadskärnan. Tidsperioden gäller hela kalenderåret 2022 och enkätens svarsfrekvens är 57 procent.

”Minska rekryteringsbasen”

Jämfört med föregående år visar undersökningen till exempel att fler personer än tidigare upplever oro och otrygghet av det ”öppna och synliga missbruket” i Sundsvalls centrum.

– Vi måste jobba med att minska narkotikaanvändandet i kommunen, och där handlar det inte minst om att på olika sätt försöka minska rekryteringsbasen, säger Niklas Säwén (S), politiskt ansvarig för trygghetsfrågor i kommunen.

Bryta kriminella livsmönster

Vid onsdagens pressträff presenterades också ett ”handslag”, en gemensam åtgärdsplan för kommunen och polisen om att på tio punkter motverka kriminella nätverk och kriminella miljöer.

Bland annat ska en gemensam samordningsgrupp mot nyrekrytering av barn och unga till kriminalitet startas. Dessutom ska kommunen i samarbete med polisen hjälpa personer som vill hoppa av kriminella nätverk, och även hjälpa familjer som vill bryta destruktiva livsmönster till exempel genom byte av bostad och skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet