Han avvecklade jordbruket i Junsele och startade förra året en gård med 3.000 ha åkerjord i Khmelnitskiy, 40 mil väster om huvudstaden Kiev.
Men första året blev en stor besvikelse. Skörden slog fel, världspriserna på spannmål rasade och finanskrisen har gjort Ukraina konkursmässigt.
– Vi har full kostnadskoll, det kan vi påverka själva. Värre är det med väder, priser och politik säger Stefan Stolt när Mittnytt besöker honom på farmen i Ukraina.
Burdus för att lyckas
Han delar sin tid mellan styrelsearbete för bolaget i hemmet i Junsele och praktiskt arbete med jordbruket i Khmelnitskiy.
– Från början var det tufft. Det går inte att agera artigt svenskt, här gäller det att vara med burdus och ta för sig för att lyckas, säger han.
Ständig maktkamp
Ett nödlån på 16,4 miljarder dollar har tillfälligt undanröjt konkurhotet mot Ukraina. Men den politiska krisen är långt från lösning. Regeringskoalitionen sprack tidigare i höst och presidenten har utlyst nyval, när det blir är fortfarande oklart. Men det är ingen ny situation i Ukraina. Så sent som i mars förra året hölls nyval senast.
– Här är maktkamper normalläget, säger Stefan Stolt. Men för affärerna brukar det inte innebära så stor skillnad. De flesta politikerna i parlamentet håller på med stora affärer vid sidan om, och är därför noga med att inte själv drabbas ekonomiskt.
Försöker hitta finansiärer
Men ekonomin och politiken har skapat stora problem för landet, och för Stefans bolag. Nu tvingas han ägna en stor del av sin tid åt att försöka hitta nya finansiärer för att rädda verksamheten.
– Det är inte lätt. Det är ett ungt land så det är svårare att hitta lösningar här än på andra håll, säger Stefan till Mittnytt. Men på nåt sätt ska det gå.
– Jag vill verkligen få chansen att uppleva hur bolaget kan utvecklas till någonting stort och framgångsrikt, avslutar han.