Det osar lite från bakugnarna, kaveln dunkar mot bakbordet och det pågår ett aldrig tystnande samtal om bakteknik, mjölsorter, smaker och jäsmetoder.
Det är Tunnbrödsnätverket, med deltagare från hela Sverige, som träffas i bagarstugan i Husum norr om Örnsköldsvik. Träffen är den fjärde och sista i projektet, vars initiativtagare är Anki Berg.
I samband med en bok hon skrev om tunnbröd kom Anki Berg i kontakt med tunnbrödsbagare. Då insåg hon värdet av att sammanföra bagarna och med pengar från Jordbruksverket blev det möjligt.
Enkorn och svedjeråg
Tunnbröd ser olika ut och har sin speciella smak i olika landsändar, men gemensamt är att de är tunna, kavlade och naggade brödkakor som gräddats på häll.
De regionala skillnaderna har jämförts och undersökt vid nätverkets träffar, medan temat för träffen i Husum är just kulturspannmål. Här bakas på mjöl gjort på lantvete från Öland, enkorn, svedjeråg och andra urgamla sorter.
Det är sädesslag som har trängts undan av de kommersiella sädesslag och nu bara odlas i mycket liten skala.
Lyfter fram gamla sorter
Och det är inte av nostalgiska eller bonderomantiska skäl tunnbrödsnätverket vill lyfta fram kulturspannmålen.
I videon hör du Anki Berg förklara hur det hänger ihop.