En person står i ett rum omgiven av flera färgglada  konstnärliga yn. Bakgrunden visar en fönster med naturligt ljus och en vägg med en tavla av ett y. Yna är arrangerade i grupper och bidrar till en konstnärlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett rum i en lägenhet till försäljning finns flera modeller av Y:et som står längs E4 i Timrå kommun – häng med på konstutställningen i klippet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Udda försäljningsknepet – Bengt Lindströmutställning på lägenhetsvisning i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören och Lindströmsamlaren Nicklas Nyberg valde nyligen att ställa ut 200 av Bengt Lindströms konstverk i samband med en visning av hans 22 nybyggda bostadsrätter i Örnsköldsvik.

– Jag hoppas att intresset kring Bengt Lindström ska bli högre och naturligtvis ge spekulanter på lägenheterna, säger Nicklas Nyberg.

Nicklas har länge varit en Bengt Lindström-samlare, för många år sedan var han också nära att ta över Y:et vid E4 i Timrå.

Y:et, Bengt Lindström konstverket vid E4 vid Timrå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här invigs jättelika konstverket Y:et i Timrå 1995, med Bengt Lindström på plats. Foto: SVT arkiv

Vem var Bengt Lindström?

Konstnären Bengt Lindström föddes i Storsjö kapell i Härjedalen 1925. Han flyttade tidigt till Härnösand, och utbildade sig till konstnär i bland annat Köpenhamn och Chicago. Han dog i januari 2008 i Sundsvall.

Bengt Lindström betraktades som en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer. Han blev världskänd för sina kraftfulla, färgstarka målningar.

Hans drygt 30 meter höga Y-skulptur står i Timrå i Västernorrland, vars länsbokstav är Y.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.