En person med mörkt hår bär en svart huvtröja. I bakgrunden syns en affisch med texten ”att inse skillnaden...” delvis synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Hamberg tycker att exempelvis ett bra familjehem med goda vuxna förebilder är en mycket bättre lösning än inlåsning för barn och unga på glid. Se och hör honom här i videon. Foto: Patric Sellén/SVT

Unga Kris om förslaget om fängelse för 14-åringar: ”De behöver hjälp och vård – inte inlåsning”

Publicerad

Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern för grov våldsbrottslighet från 15 till 14 år sågas av bland andra Unga Kris (Kriminellas revansch i samhället) i Sundsvall.

– De här ungdomarna behöver hjälp och vård – inte inlåsning, säger ordförande Jonathan Hamberg.

I kampen mot de kriminella gängen som ofta använder sig av unga utförare av grov brottslighet föreslår regeringen nu att den så kallade straffbarhetsåldern sänks från 15 till 14 år. Och det för brott med minst fyra års fängelse i straffskalan.

Fängelse i stället för SiS-hem

Barn och ungdomar som döms för grova brott kan också framöver få avtjäna sina straff i fängelse i stället för på SiS-hem. Det för att minska risken för rymningar och fritagningar av unga med koppling till kriminella nätverk.

De här förslagen är redan är mycket omdiskuterade. Unga Kris i Sundsvall uttrycker till exempel stor skepsis.

”Måste vara repressiva”

– Kriminalvården fungerar inte särskilt bra i dag när det gäller återanpassning till samhället. Att sätta så här unga människor där är ingen bra idé alls, säger ordföranden Jonathan Hamberg.

Carin Götblad, polismästare vid NOA (Nationella operativa avdelningen, tidigare rikskriminalen) har haft en roll som expert i regeringens utredningsgrupp. Hon säger så här:

– För att få stopp på den här oacceptabla utvecklingen med gängbrottsligheten så måste vi vara repressiva på kort sikt. Men långsiktigt är det aldrig lösningen, då är det förebyggande arbete som gäller.

Se och hör dem både utveckla sina resonemang i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.