Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Tuvesson på Mitt Sverige vatten och avfall tittar uppåt till höer. Hon har en gul jacka på sig och svarta glasögon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Tre frågor om: Unik forskning ska rena avloppsvatten från kväve

Publicerad

Tecken tyder på att norra Sverige drabbats av kväveproblem som en följd av klimatförändringarna och för att klara situationen pågår nu unik forskning om kväverening i kallt klimat i Sundsvall.

Utsläpp av kväve orsakar övergödning, igenväxning och algblomning och nu finns tecken på att klimatförändringarna gör att det här är ett analkande problem även i Bottenhavet och Bottenviken i norra Sverige.

Outforskat område

Kväverening i kallt klimat är ett outforskat område – något man nu försöker ändra på i en pilotstudie vid ett reningsverk i Sundsvall.

– Vi undersöker hur vi kan rena kväve så optimalt som möjligt i det kalla vatten vi har här i Sverige, förklarar Malin Tuvesson på Mitt Sverige vatten och avfall som håller i projektet.

Krav från EU

Samtidigt kommer det signaler från EU om att norra Sverige kommer få samma krav på kväverening som redan idag gäller från Stockholmstrakten och söderut. Det innebär investeringar för hundratals miljoner kronor för reningsanläggningar som måste ställa om, och forskningen i Sundsvall intresserar inte bara norra Sverige.

– I Norge är de intresserade och följer projektet eftersom de fått kvävereningskrav på många anläggningar som tidigare inte haft det och de har också mycket snö och kallt vatten.

Läkemedel och lustgas

Samtidigt som man undersöker hur man effektivast får bort kvävet i avloppsvattnet görs ytterligare två studier inom ramen för projektet.

– Dels tittar vi på hur läkemedelsrening och reduktion av hormoner fungerar i kalla temperaturer och vi ska även undersöka om vi får ökade utsläpp av lustgas, som påverkar klimatet, när vi renar kväve i kallt vatten.

Väntar på kyla

Hittills fungerar kvävereningen i anläggningen men nu väntar man på kallare väder för att se hur det hela fungerar.

– Det blir i vinter och i vår när vattnet är som kallast som det blir mest spännande, det är då vi ska testa anläggningen maximalt, säger Malin Tuvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.