Det skulle gå undan och vara tryckt och klart bara tio dagar efter valdagen. De deltagande forskarna fick hålla sig kort – max en sida var.
När ”Snabbtänkt” gjordes i samband med det svenska valet i höstas var det första gången greppet prövades i Sverige. Genomslaget för rapporten blev stort.
”Ett smörgåsbord”
Nu tar forskarna på Mittuniversitetet projektet en snäpp vidare och ger sig på det kommande EU-valet i Sverige och Europa. Höstens ”Snabbtänkt” blir vårens ”Euroflections”
– Jag tycker man kan se det som ett smörgåsbord, säger Niklas Bolin, statsvetare och medlem i redaktionen för Euroflections.
Precis som förra gången är den här snabbanalysen lika mycket tänkt för en bred publik som för forskare.
Euroflections skiljer sig på en väsentlig punkt från Snabbtänkt – den här gången är det huvudsakligen utländska forskare som bidrar.
Fylla tomrummet
Vad är då själva vitsen med just en snabbanalys?
– Det handlar om att fylla tomrummet mellan mediers dagliga rapporter och forskningens avhandlingar som kan komma först efter år, säger Kajsa Falasca, universitetslektor och även hon medlem i redaktionen för Euroflections.
Förutom Bolin och Falasca ingår även Lars Nord och Marie Grusell i redaktionen.
Det är cirka 70 forskare från EU-området som kommer delta i analysen som är unik i sitt slag och som aldrig gjorts tidigare.
Vad har du för förväntningar på ”Euroflections”
– Jag har rätt stora förväntningar på resultatet. Många av de här forskare är ju välkända inom sina områden, säger Niklas Bolin.