Sollefteå, John Åberg, socialdemokrat, oppositionsråd i sollefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om uppgifterna i TÅ är riktiga är det mycket allvarligt”, säger John Åberg, socialdemokratiskt oppositionsråd i Sollefteå. Han är mycket bekymrad över uppgifterna om att ansvariga i kommunen känt till problemen redan innan fullmäktige röstade igenom en borgen på 20 miljoner. Foto: SVT

Uppgifter: Junselehotellet saknar 200 miljoner: ”Finns ingen bäring”

Uppdaterad
Publicerad

Hotellsatsningen i Junsele saknar över 200 miljoner kronor, rapporterar Tidningen Ångermanland.

– Nu har vi alltså bevis på att det inte finns någon bäring när det gäller finansieringen, säger oppositionsrådet John Åberg (S) till SVT.

Problemen och frågetecknen är betydligt fler än vad kommunledningen i Sollefteå och det ansvariga bolaget, Loke Shiny, hittills uppgett, hävdar tidningens S-märkta ledarskribent Jonas Bergström under torsdagen.

Han har, efter fyra månaders kamp, till slut fått ut en rad mejl som rör etableringen. Först efter en dom i kammarrätten gav kommunen med sig.

Nytt lyxhotell i Junsele

Kritik från oppositionen

Uppgifterna upprör John Åberg (S), kommunstyrelseledamot och oppositionsråd i kommunen.

– Varför har vi i kommunstyrelsen inte fått reda på att det egentligen inte tycks ha funnits en riktig finansiering, säger Åberg, som tidigare flera gånger krävt alla kort på bordet.

Läget känt i kommunledningen

Tidningen Ångermanland hävdar att det skakiga läget för hotellprojektet varit känt hos ansvariga i kommunen – redan innan kommunfullmäktige röstade igenom både en kommunal borgen på 20 miljoner kronor, och investeringar i en detaljplan för bygget för 1,5 miljoner kronor.

John Åberg menar att frågan nu måste upp i politiken snarast möjligt.

Hör hans reaktion på uppgifterna i videon.

Fotnot: SVT Västernorrland har sökt kommunalrådet Johan Andersson (C) som inte vill kommentera uppgifterna, utan hänvisar till kommunens informationsstrateg Majed Safaee.

SVT Västernorrland har även sökt både Ulf Henriksson och Robert Bronett utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt lyxhotell i Junsele

Mer i ämnet