kommendörkapten Ronald Forsberg, 2011

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stölden i den tidigare militära bergsrummet på Storholmen satte myror i huvudet på Försvarsmakten; eftersom man inte visste vad som egentligen hade lämnats kvar där ute hade man svårt att gissa vad som stulits – eller när. Men att hemliga handlingar hade försvunnit, det stod klart för dåvarande hemvärnschefen. Foto: SVT

Ur arkivet: Hemliga handlingar stals från det övergivna bergrummet

Uppdaterad
Publicerad

Militären var förbryllad – när försvaret lämnade Storholmen 1996 hade ingångarna blockerats bland annat med betong för att stoppa objudna gäster. Men det hade inte hjälpt.
2011 visade det sig att hemliga handlingar stulits från bergrummet vid ett inbrott.

Stölderna upptäcktes 15 år efter att Försvarsmakten lämnat Storholmen efter 40 års verksamhet.

Den militära utrustningen hade militären tagit med sig men det mesta i övrigt hade helt sonika lämnats kvar.

Flera inbrott efter stängningen

Ön och den en gång topphemliga underjordiska anläggningen hade efter militärens reträtt tidigare drabbats av inbrott, och nu hade det hänt igen.

– Någon har tagit sig tid att ta bort all den betong som fanns där för att hindra just intrång, konstaterade kommendörkapten Ronald Forsberg i Härnösand.
Det var på hans bord ärendet hade landat.

Oklart vad som försvunnit

Nu hade även hemliga handlingar stulits. Men eftersom militären inte hade reda på vad som egentligen fanns kvar visste man inte heller vad det var som hade stulits – eller när.

– Nej, det kan vi inte veta idag, konstaterade kommendörkapten Forsberg.

I klippet: Om den mystiska stölden på den hemliga ön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.