Peter Helsinger, tidigare chef på Storholmen,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Helsinger, tidigare överstelöjtnant och chef på Storholmen, måttar med armarna vid stötvågsbarriärerna. Ett system av slussar av stål och betong skulle skydda mot atombombers effekter. Foto: Pierre Ragnehag

Den siste som sköt med kanonerna på Storholmen – nu är förre chefen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Han var med när de tre stora kanonerna avfyrades för sista gången på Storholmen på 90-talet. Nu är tidigare chefen tillbaka på jobbet – men nu som guide i det gigantiska bergrummet.
Men att nedlagda Storholmen skulle kunna återuppstå som försvarsanläggning igen, nej, det tror inte Peter Helsinger blir aktuellt.

Vi kan ta det först; de tre stora kanonerna på Storholmen är ett slags tidigt återbruks-tänkande. Samtliga togs från pansarskeppet ”Äran” som skrotades på 1940-talet och senare monterades upp på Storholmen.

När militärtiden var över efter 40 år lämnades kanonerna kvar de stod och har kommit att svetsats igen. Nu står de kvar som skrämmande och stumma minnen från ofärdstider.

Produkt av det kalla kriget

Den militära befästningen Storholmen beskriver en orolig epok – det kalla krigets tid, kampen mellan öst och väst.

Storholmen invigdes i mitten av 1950-talet och avvecklades 40 år senare. 1996 var tron och förhoppningen att det kalla kriget faktiskt var över, en gång för alla.

Att försvaret skulle öppna igen för militära ändamål, det tror inte den tidigare batterichefen. överstelöjtnant Helsinger på:

– Det skulle kräva en omfattande renovering och det är helt orimligt, det skulle kosta alldeles för mycket, säger han.

Som museum då, som Hemsö fästning?

– Nej, det är försent. Nu är ju all materiel bortplockad.

– Jag tycker de nya ägarna tänker rätt, man tar ett steg i taget och gör så gott man kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.