Regementet I21 i Sollefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utredning som gjorts på regementet I21 i Sollefteå och Östersund visar att arbetsmiljön har en hel del övrigt att önska. I klippet kommenterar regementschefen Jonas Karlsson resultatet. Foto: Ylva Holmgren SVT

Utredning visar: Stora arbetsmiljöproblem på I21 i Sollefteå och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Stora brister i arbetsmiljön.

Det visar den arbetsmiljöutredning som gjorts på regementet I21 i Sollefteå och Östersund.

Nu föreslås en rad olika åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

2021 startades regementet i Sollefteå och Östersund med det främsta syftet att utbilda värnpliktiga, men efter larm om arbetsmiljöproblem gjordes en arbetsmiljöutredning.

Utredningen har letts av Arméstaben och främst baserats på intervjuer från informanter på de båda orterna.

Inledningsvis var det tänkt att 49 personer skulle intervjuas. Men det antalet begränsades till totalt 14 intervjuer, åtta personer i Sollefteå och sex personer i Östersund.

Bristande struktur och generationskrockar

Resultatet visade bland annat på otydlighet i styrning och ledning, krock mellan generationer och kultur och hög arbetsbelastning.

Enligt arbetsmiljörapporten har åtta av informanterna uppgett att de känner en rädsla för att diskutera med sina överställda om arbetsmiljöproblemen.

Flera åtgärder föreslås

Utredningen föreslår en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljön. Bland annat föreslås stärkta rutiner för arbetsmiljöarbete, tydligare befogenhet i arbetsuppgifter och att se över organisationskulturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.