Bilder och berättelser om andra och tredje generationens sverigefinnar och finländare som flyttade till Sverige på 2000-talet visas upp på Kulturmagasinet i Sundsvall fram till oktober.
Tanken med utställningen är att lära känna den nya generationens bakgrund och lyfta fram sverigefinskheten i Västernorrland.
– Det är viktigt att visa att vi finns här, säger fotografen Maria Mäki.
Fotografen sökte motiv nära till henne i tid och kilometer därför blev det sverigefinländare i Västernorrland som fick skildras.
33 olika berättelser
Utöver fotografierna finns alla medverkandes berättelser att läsa. Deras upplevelser, bakgrund och finskhet ur deras perspektiv.
Mäki berättar om ett av personporträtten av en man som flyttade till Sverige på 2000-talet. I samtal med henne berättade mannen om sitt liv i Finland och att han har fått det lättare i Sverige.
– Han är stolt över sin finska bakgrund även om det var svårare att bo i Finland, säger Mäki.
Skillnaden mellan sverigefinnar och finlandssvenskar
SVERIGEFINNAR
En av Sveriges fem nationella minoriteter på grund av att gruppen har funnits i Sverige i närmare tusen år.
Sverigefinnar fanns ursprungligen framför allt i Värmland, Dalarna och i Tornedalen samt i Stockholm , men har sedan spridit sig till hela Sverige.
Har finska som modersmål men numera finns det många som har förlorat språket.
Enligt olika uppskattningar pratar cirka 175 000–250 000 människor finska i Sverige.
FINLANDSSVENSKAR
Drygt fem procent av finländare i Finland har svenska som modersmål dvs de tillhör gruppen finlandssvenskar.
Bosatta mestadels vid den finska kusten såsom i Helsingforsregionen, Åbo-trakten/skärgården och Österbotten. Även de flesta ålänningar har svenska som modersmål, men de anses inte att tillhöra gruppen finlandssvenskar.
Finlandssvenskar bosatta i Sverige räknas som en etnisk grupp.