Klockan börjar närma sig elva och Iza förbereder sig inför lunchrusningen på pizzerian i Söråker utanför Sundsvall. Han kallas för Iza, men heter egentligen Yahya Damlkhi, kommer från Jordanien och har varit i Sverige i elva år. Han har både uppehålls- och arbetstillstånd, men nu ska han ut ur landet har Migrationsverket bestämt – på grund av en byråkratisk miss.
Utvisas snart
Det är Izas fru som äger pizzerian, och när Iza formellt skulle söka ett ledigt jobb på restaurangen besökte han Arbetsförmedlingen i Timrå. Där fick han beskedet att tjänsten inte skulle behöva utannonseras.
Iza utgick ifrån att han kunde förlita sig på ett besked från en statlig myndighet och lät sig nöja med detta. Det var då problemen verkligen började för honom.
Arbetsförmedlingen skrev ett brev till Iza och konsterade att det blivit fel: hade det stått klart att han samtidigt behövde förlänga sitt arbetstillstånd så hade saken kommit i ett annat läge. Då stipulerar reglerna – bland annat – att ett ledigt jobb ska annonseras ut.
Ett klart brott mot reglerna, slog Migrationsverket fast. Därmed kunde inte heller Iza stanna kvar i landet.
Senast på tisdag den 28:e måste han nu visa upp en biljett till Jordanien, annars verkställer polisen utvisningen. Beskedet han fick var att han ska lämna landet så fort som möjligt.
Orimliga konsekvenser
– Det är svårt att förstå logiken i det här, säger hans juridiska ombud Terfa Nisébeni i Göteborg. Konsekvenserna för familjen blir ju helt orimliga.
Så vad kan han göra, vad kan hon göra?
– Han måste skicka in en ansökan om verkställighetshinder så att utvisningsbeslutet kan rivas upp, säger Terfa Nisébeni till SVT Nyheter Västernorrland.
Yahya – eller Iza som alla kallar honom hemma i Söråker – suckar uppgivet där han sitter vid bordet som är täckt av beslut, överklaganden och inlagor.
– Det är sjukt, kan man säga. Jag jobbar och betalar skatt, jag förstår inte det här, säger han.
Fallet upprör och engagerar, protestsidor på Facebook har skapats och namnlistor har insamlats. Kyrkoherden på orten har vädjat till myndigheterna att undvika, som han skriver, en tragedi. Men inget har hjälpt.
Väntar barn
Paret har en 16 månaders dotter och väntar ett nytt barn i juli.
– Min fru bara gråter, berättar Iza och visar upp intyg från barnmorskan som skriver att utvisningen är ett trauma för hela familjen, inte minst för hans höggravida fru.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Hela situationen känns helt vansinnig.
Om Iza sätter sig på planet och åker tillbaka till Jordanien tar han en stor risk, säger hans juridiska ombud, Terfa Nisébini:
– Det finns absolut inga garantier att han får komma tillbaka. Den typen av ansökningar avslås ju på löpande band, konstaterar hon.
– Vi har byggt upp livet på att vi skulle bo och jobba här i Söråker säger Iza. Men nu har dom förstört allt.
”Följer bara reglerna”
SVT har under fredagen talat med företrädare för Migrationsverket, som svarar att de bara följer de regler som finns.