Att våldet ökar vid isolering märks vanligtvis vid både högtider och semestrar då stödsamtalen minskar.
– Vi har fått en kraftig minskning av stödsamtal nu, och sedan en längre tid tillbaka. Det är först när vardagen kommer som de våldsutsatta oftast ringer oss, säger Linda Näreaho som jobbar på Kvinnojouren i Kramfors.
Länsstyrelsen i Västernorrland och Kommunförbundet Västernorrland har nu lanserat en ny hemsida, “Västernorrland mot våld”, där det finns samlad information till allmänheten om hur våldet kan se ut, vilka konsekvenser det kan få och hur man kan få stöd och hjälp.
Kan bli mer uthärdligt
– Vi måste se de barn och vuxna som far mest illa av att de sociala kontakterna minskar. Att finnas som medmänniska kan handla om att säga några uppskattande ord som visar att ”någon ser mig”. Det kan göra att den utsatta situation man lever i blir mer uthärdlig, säger Hannah Kejerhag Oldenmark, handläggare vid Länsstyrelsen i Västernorrland.
Hemsidan vänder sig till människor som vill lämna en utsatt situation, de som vill sluta utöva våld, och de som vill hjälpa andra.
– Det är också viktigt att tänka på att det inte bara finns ett fysiskt våld utan även psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och socialt våld, att man blir begränsad på grund av isolering, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.
Kvinnojourerna
Även på kvinnojourerna arbetar man med alternativa lösningar för att nå de personer som behöver hjälp, om man inte har möjlighet att ringa ett samtal finns stöd även på chattar på sociala medier.
– Det är viktigt för oss att försöka synas så mycket som helst så att fler vågar söka hjälp, säger Linda Näreaho.
Polisen i Västernorrland har däremot inte sett någon skillnad, när det kommer till anmälningar om våld i nära relationer.
– Det är lite tidigt att säga. Brott i relationer kommer att öka i och med isoleringen, det har man sett hänt i andra länder också. Men mina ärenden har än så länge inte ökat, säger Linda Selin, gruppchef för utredning av brott i nära relation i Västernorrland.