S-ökning i Kramfors och Härnösand – sjukhusfrågan påverkade

Uppdaterad
Publicerad

I Kramfors och Härnösand är det glada miner bland Socialdemokraterna efter valet. I båda kommunerna går S klart framåt, och kommer att behålla makten. Men annat ljud i skällan var det efter förra valet 2018.

– 2018 drabbades vi av frågan om Sollefteå sjukhus, och även lokalt straffades vi där säger Peter Hedberg (S), ordförande i Kramfors kommunfullmäktige.

I Kramfors rasade man totalt och tappade 13,8 procent i valet 2018, nu tar man tillbaka en del av det tappet (+4 procent), och likadant ser det ut i Härnösand, man tar tillbaka 6,3 procent av de 8,9 man tappade 2018.

S fortsätter styra

I Kramfors är det ganska givet att S och V fortsätter styra tillsammans men mer oklart är det ändå i Härnösand. S har den här mandatperioden sällskap av V, KD och MP men efter att S stärkt sin ställning kommer eventuella samarbetspartier den här gången inte att kunna få lika bra ”betalt” för att ingå i styret.

Kommunvalet 2022 Kramfors

– Vi är inne i förhandlingar och vem vi ska fortsätta styra med får vi se säger kommunalrådet i Härnösand, Andreas Sjölander (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Kramfors

Mer i ämnet