Men de konstaterar att de 75 förslagen i utredningen nu behöver omsättas i konkret handling och konkreta förslag från regeringen.
– Det är också viktigt att förslagen ses som en helhet om vi ska få en sammanhållen landsbygdspolitik, säger Åse Classon, ordförande i Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
Länsstyrelserna kan få viktig roll
Ett förbättrat bredbandsmål, omflyttningar av statliga tjänster och andra förslag är redan kända men det är nu viktigt att de genomförs, menar Hela Sverige ska leva.
– Vi tror att en landsbygdsdelegation som inrättas inom länsstyrelserna kan fylla en viktig roll för att de statliga myndigheternas sektorsansvar ska kunna samordnas, men vi tror också på att sådana delegationer skulle stärkas om fler aktörer, både offentliga och från civilsamhället kan involveras, fortsätter Åse Classon.
Viktigt med bostadsbyggande
Organisationen framhåller också att det är positivt att utredningen funderat på bostadsbyggandet och hur nya finansieringslösningar skulle kunna se ut.
– Den tidigare utredningen om kommunerna och bostadsbyggandet lämnade den frågan utan några förslag alls, säger Staffan Nilsson, som också är ordförande i Hela Sverige ska leva.