”Vården idag är ineffektiv och för dyr” – nytt stort åtgärdspaket ska genomföras i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusvården i Västernorrland har beskrivits som en av landets mest ineffektiva. Det är en beskrivning som fortfarande gälller, menar Lena Asplund, moderat ordförande i regionens tyngsta nämnd.  På tisdag ska nämnden klubba det nya stora åtgärdsprogrammet.

Egentligen skulle förslagen varit på plats för minst ett år sedan och senast i höstas skrotades ett förslag – för att det helt enkelt inte höll.

Konsulter togs in och med nya topptjänstemän i ledningen gjordes ett omtag.  Nu är förslagen klara och ska behandlas i olika politiska instanser, först Hälso-och sjukvårdsnämnden och sen, i slutet av juni, av regionfullmäktige.

Klarar inte underskottet

Underskottet idag ligger på 474 miljoner för specialistvården, alltså för de tre sjukhusen i länet.

Men de nya förslagen kommer bara att kapa kostnader på 70 miljoner, så förhoppningen är att få långsiktiga effekter genom att slå ihop avdelningar, genomföra rationaliseringar och öka samarbetet med primärvården och den omsorgen i kommunerna.

Enligt beräkningar upptas nära 10 procent av vårdplatserna av patienter som är färdigbehandlade, men som blir kvar för att utslussnning till kommuner och primärvård haltar.

IVA-platser orsakar strid

Inga stora nedläggningsförslag finns med den här gången, även om neddragningen av IVA-platser i Sollefteå och Örnsköldsvik skapat en del debatt. 

30 vårdplatser totalt försvinner dock på de tre sjukhusen och en avdelning för åldringsvård i Sundsvall äggs ner permanent.

Men att rationalisera kostar, det med; behovet av transporter mellan sjukhusen kommer att öka och ombyggnationer och utbildning kommer att behövas.

Sveriges mest ineffektiva vård

Vårdapparaten inom Region Västernorrland har beskrivits som en av landets mest ineffektiva, och notorna för hyrpersonal är fortfarande ett tungt bekymmer som skuggar det mesta.

– Det är det här vi måste komma tillrätta med, säger Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Dessutom är förslaget inte helt klart – fortfarande är inte patientsäkerhets- och arbetsmiljöanalyser för Södra närsjukvårdsområdet, där sjukhuset i Sundsvall ingår,  inte färdiga.

-  Vi kommer inte att trycka på startknappen innan analyserna är klara, lovar Asplund.

Men blir de inte klara i tid inför fullmäktige talar nog en hel del för att oppostionen ser till att beslutet skjuts upp till hösten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.