Utan riktlinjer för sköldkörtelvården blir det förvirring, menar professor Kerstin Brismar, endokrinolog och professor vid Karolinska Institutet. Foto: Lars Pehrson / TT

Sköldkörtelvården ojämlik i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nära en halv miljon människor lever med hypotyreos. Trots behandling mår var femte inte bra.

Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet, anser att nationella riktlinjer bör införas.

– Utan riktlinjer går kanske läkare in på nätet och tittar, eller så ger dom upp, säger hon.

Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln och listan över symtom kan vara lång, allt från kronisk trötthet och värk till viktuppgång och minnessvårigheter.

I fjol behandlades 465 000 personer för hypotyreos. Åtta av tio är kvinnor.

Trots att det är en av de största folksjukdomarna i Sverige, saknas nationella riktlinjer för hur sjukdomen ska behandlas.

Nationella vårdriktlinjer är grundläggande för att ge läkarna tillräckligt kunskapsstöd, menar Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet.

– Det borde finnas för att man ska få jämlik vård i landet. Om du inte får några riktlinjer för hur du ska göra blir det ju förvirring, säger hon.

Kunskap saknas

I brist på nationella riktlinjer har några landsting infört egna, men SVT:s granskning visar att flera av Sveriges landsting inte har några riktlinjer att uppvisa. Det gör att vården sköldkörtelpatienter får, ser olika ut beroende på var man bor i Sverige.

Mattias Fredricson är enhetschef för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen. Han förklarar bristen på nationella riktlinjer med att det behövs mer kunskap kring sjukdomen.

– Kunskapsstöd brukar bidra till att vården blir mer evidensbaserad och mer jämlik över landet, säger han.

Motionerar för riktlinjer

Riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S) kämpar för de sköldkörtelsjuka. Fyra gånger har hon motionerat om förbättrad vård och kunskap om sjukdomen.

– Behandlingsmetoderna är föråldrade, och många av de drabbade har ett enormt lidande innan dom får rätt diagnos.

Ingela Nylund Watz (S) ser att människor söker sig utomlands som en konsekvens av otillräcklig vård. Det visar att det behövs nya behandlingsformer i Sverige, menar hon.

Riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S) kämpar för de sköldkörtelsjuka. – Behandlingsmetoderna är föråldrade, säger hon. Foto: Johanna Sundbeck/ Mittuniversitetet

Kvinnosjukdom

En av anledningarna till det bristande intresset hos forskare och läkare, är att det är en kvinnosjukdom, anser Ingela Nylund Watz (S).

– Vården och forskningen har en tendens att ha mannen som norm när det handlar om att utveckla nya läkemedel och behandlingsmetoder, säger hon.

SVT I SAMARBETE MED MITTUNIVERSITETET

Publiceringen är ett samarbete med tre studenter på Mittuniversitetets journalistprogram. Studenterna har, under sin kurs i grävande journalistik, skrivit artiklar och producerat tv-inslag tillsammans med SVT Västernorrland. Hela deras arbete kommer att publiceras på Mittuniversitets journaliststudenters sida Dcase i slutet av maj.

Så här ser det ut i Västernorrland

Västernorrland är ett av de län som har utformat riktlinjer för hypotyreos. Där har man utformat behandling av hypotyreos på Umeås universitetssjukhus.

Sju av Sveriges landsting och regioner har tagit fram riktlinjer. I 15 av Sveriges län är det oklart om riktlinjer för vård av sköldkörteln har tagits fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.