• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

John Linnel, Norsk institutt for naturforskning

Vargfrågan kräver kompromisser

Uppdaterad
Publicerad

”Kompromisser är den enda vägen”, enligt forskaren John Linnell som studerat konflikter kring rovdjur i hela världen. Idag var frågan uppe på vargsymposiet i Vålådalen.

Under de 30-talet år som vargstammen återhämtat sig i Sverige har konflikten eskalerat till dagens situation med hot om våld och regelrätta attacker såväl i sociala medier som i verkligheten. Thomas Jordan på Göteborgs universitet arbetar med en analys av problemet på uppdrag av Naturvårdsverket.

– För den fåruppfödare som får 17 av sina får dödade av varg är det en oerhört stor fråga medan det inte är lika dramatiskt för andra men finns en stor konfliktpotential i frågan, säger Thomas Jordan.

Forskaren John Linnell som studerat konflikter kring rovdjur på många håll i världen och jobbar för Norsk institutt for naturforskning, NINA var tydlig i sitt budskap till deltagarna på vargsymposiet, han tror inte att man ska hoppas på en enkel lösning.

– Jag tror inte att någon konflikt har en lösning, utmaningen är att konflikten ska hålla sig inom accaptabla ramar så vi får nytta av de kreativa, positiva och stimulerande effekter som finns och kan undvika de destruktiva och negativa delarna av konflikten, säger han.

John Linnell menar att kompromisser är den enda vägen att gå och han pekar på exempel där det fungerar.

– Om vi tittar på situationen internationellt, speciellt i Östeuropa där stora rovdjur länge varit vanliga, ser vi många anpassningar, till exempel fåraherdar i Polen som vaktar sina djur tillsammans med stora hundar och även sover ute med djuren, men också mentala anpassningar som att man helt enkelt accepterat att rovdjur är en del av vardagen, menar John Linnell.

Vi frågar några olika intresseorganisationer om de är beredda att kompromissa i vargfrågan:

– Ja absolut, men det måste ske i en dialog med alla andra, säger Mats Forslund, Världsnaturfonden.

– På frågan om vi vill diskutera om det går att ha revir i renskötselområdet så har våra medlemmar sagt att vargar inte är förenligt med renskötseln, säger Jenny Wik-Karlsson, Svenska samernas riksförbund.

– Jag tycker att vi har kompromissat och vi kommer att fortsätta kompromissa men någonstans går en gräns och jag skulle vilja se en större kompromissvilja från andra parter, säger Daniel Ligné, Svenska Jägareförbundet

– För 20 år sedan hade vi inga vargar, nu är de tillbaka så vi har gjort enorma framsteg sett ur ett bevarandeperspektiv, nu måste vi anpassa oss till det både socialt och politiskt och återigen lära oss att hantera situationen, men visst har jag hopp att det ska fungera även om det kommer att ta tid, konstatererar John Linnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.