Vattnet stiger oroande snabbt i Sättnaån. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Vattnet stiger – problematiskt läge i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Vårvärme, snösmältning och regn orsakar stora vattenflöden i Västernorrland. I Bergsåker utanför Sundsvall stiger vattnet i Sättnaån, fastigheter är avskurna och folk får in vatten i sina hus.

Vattnet formligen sprutar i bäckar, åar och diken i mellersta Norrland just nu. Stora snömängder i kombination med vårvärme och dessutom regn har snabbt förvärrat läget i Västernorrland. Räddningstjänsten, SOS alarm och Mitt Sverige vatten i Sundsvall har fått in många samtal från folk som har problem.

– Det ringer hela tiden, berättar Stefan Hanning, som är driftchef för Mitt Sverige Vatten i Sundsvall, med ansvar för ledningsnätet.

Vårfloden 2018

Oron sprider sig

Folk får in vatten i källaren, det tränger upp ur avloppen när smältvattnet trycker på. De som bor nära vattendrag har de största problemen. I Bergsåker utanför Sundsvall minns man de stora översvämningarna 2001 och när nu Sättnaån stiger sprider sig oron.

– Det här är lite mera oroande eftersom vårfloden egentligen inte har börjat än, konstaterar Örjan Martelleur, som inte kan köra bil fram sitt hus efter att ån svämmat över.

Husägare kämpar

Flera hus i Bergsåker har redan fått in vatten och en familj som vill vara anonyma kämpar tillsammans med hyresvärden för att stoppa tillrinningen samtidigt som de bär ut sådant som hotas av vattnet.

Sättnaån som heter Selångersån längre ner, rinner genom centrala Sundsvall. I övre delen är ån full av is och runt omkring ligger ligger snön fortfarande djup så vad som händer när ännu mera snö och is smälter vågar man knappt tänka på. Antagligen är det här bara början.

Vattnet stiger oroande snabbt i Sättnaån. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

– Det kommer förmodligen att fortsätta stiga, det är fortfarande mycket vatten i markerna så det är problematiskt, konstaterar Mattias Andersson räddningsledare på plats som samtidigt förklarar att det inte är mycket de kan göra i nuläget. 

– Vi kan inte göra så mycket för varje hus, vi försöker hjälpa kommunens gatuavdelning och undersöka om det finns något stopp i ån.

Räddningstjänsten konstaterar att det är varje fastighetsägares ansvar att hantera sin egen situation och man uppmanar de som befinner sig i farozonen att rusta för översvämningar och skaffa lämplig utrustning som dränkbara pumpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet