Efter valet – risk för långbänk för att hitta ett styre i Region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra valet 2018 tog det 62 dagar innan en styrande majoritet fanns på plats i Region Västernorrland. Efter den senaste, stundtals turbulenta, mandatperioden talar mycket för att det kan bli minst lika stökigt att komma överens efter det kommande valet.

Det var många turer hit och framförallt dit innan socialdemokrater, moderater och liberaler sydde ihop en styrande koalition. 

Det var en för många överraskande kombination av partier och det krävdes långa förhandlingar innan det hela var på plats. Först i mitten av november 2018, 62 dagar efter valet, var det klart.

Val 2022

Lösningen innebar även att socialdemokraterna kunde styra vidare trots en historisk tillbakagång i valet – partiet tappade 12,5 procentenheter jämfört med 2014. 

Höll inte hela vägen

Koalitionen höll fram till våren 2022 när moderaterna lanserade sitt valutspel att helt stänga Sollefteå sjukhus. Det fick moderaten och Sollefteåbon Lena Asplund att helt gå i taket. Hon lämnade med buller och bång den tunga posten som ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämden.

En oväntad grupp av vänsterpartister, sverigedemokrater, sjukvårdspartister och moderater satte sig sedan ner och tog fram ett förslag som gick ut på att 250 miljoner skulle sparas in på administration för att förbättra villkoren för vårdpersonalen. ”Det var lätt att komma överns”, menade

V efter det första mötet.  Kristdemokraterna anslöt efter en inledande tvekan. 

Vänsterparitet valde att inte vara med på bild när förslaget presenterades, men röstade för det i regionfullmäktige.

C bytte sida

I samma veva valde oppositionspartiet Centerpartiet att göra gemensam sak med S och L vilket ledde till att M-ledda förslaget röstades ner.

Hur allt landar efter årets val är tämligen oklart. Efter den stökiga våren talar mycket för att det kan bli svårt att hitta en fungerande majoritet. 

Se och hör själva – i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet