Anders Gustaf Eriksson, som under sina ”glansdagar” som sol-och-vårare gick under efternamnet Raskenstam.

Verklighetens Raskenstam

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Raskenstam är den svenska kriminalhistoriens mest ökände sol-och-vårare. Han beräknas ha lurat runt 130 kvinnor genom sina ”romansbedrägerier” under 30- och 40-talen och dömdes till fleråriga fängelsestraff två gånger.

Han var också förlovad med ett 30-tal av kvinnorna.

Han föddes som Anders Gustaf Eriksson i Karlstad 1901.

Under 1930-talet började han sin bana som bedragare med inriktning på kvinnliga offer. Eriksson var småföretagare med ständiga likviditetsproblem, men ansågs av många kvinnor vara såväl charmig som artig och belevad.

Brottsplats Västernorrland

Han inledde relationer med kvinnor på löpande band, i många fall ned flera på en gång – men det var inte i första hand deras kärlek han var ute efter utan deras bankböcker.

”Sol-Eriksson”

Anders Gustaf Eriksson, vid tidpunkten känd som ”Sol-Eriksson”, dömdes i domstol för bedrägeribrott för första gången 1934. Enligt stämningen ska han ha lurat ett 30-tal olika kvinnor på totalt omkring 100 000 kronor, en ansenlig penningsumma vid den tiden. Straffet: fängelse i två år och sju månader.

När Eriksson återupptog sol-och vår-verksamheten i början av 1940-talet gick han under efternamnet Raskenstam.

Under ett par år i början av decenniet var verksamheten som mest intensiv och när han på nytt ställdes inför rätta 1943 anklagades han för bedrägerier, stölder och förskingringar mot omkring 100 kvinnor. Domen: tre och ett halvt års fängelse.

Fältskog spelade blivande frun

Raskenstam förlovade sig med sammanlagt ett 30-tal av de kvinnor han lurade. En av dem, en fiskardotter från Roslagen, spelades för övrigt av Agnetha Fältskog i spelfilmen om Raskenstams liv från 1983 med Alnöfödde Gunnar Hellström i titelrollen.

Verklighetens Raskenstam gifte sig med fiskardottern när han släppts fri 1946 efter avtjänat fängelsestraff på Långholmen. Han hade då tagit tillbaka efternamnet Eriksson och det bar han till sin död 1969.

Sol-och-vårande

Sol-och-vårande eller romansbedrägeri är en typ av lurendrejeri där förövaren systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa. På senare år har det blivit vanligt att personer via kärleks- och dejtingsajter på internet inleder förhållanden, kanske flera samtidigt, och lockar till sig pengar. (Wikipedia)

Men vad kommer uttrycket sol-och-vår ifrån?

Enligt Svenska akademiens ordbok härstammar det ursprungligen från en kontaktannons i Stockholms-Tidningen 1916 av Karl Vesterberg med signaturen ”Sol och vår”. Med tiden kom det att bli en synonym till romansbedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet