En medelåldersman i glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen Magnus Sjögren svarar på kritiken: ”Att alla skulle vara nöjda, det är en omöjlighet”. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Verksamhetschef svarar på kritiken mot ätstörningsklinik i Sundsvall

Publicerad

Patienter på ätstörningsenheten i Sundsvall som SVT Västernorrland har varit i kontakt är kritiska till den vård de fått. Nu svarar Magnus Sjögren, verksamhetschef på kliniken, på kritiken.

Patienterna har uttryckt oro på flera punkter hos kliniken, men Magnus Sjögren menar att majoriteten av patienterna är nöjda med vården och känner sig delaktiga.

– Vi lyssnar på dem, vi tar det på stort allvar. Men att alla skulle vara nöjda, det är en omöjlighet, säger Magnus Sjögren.

Låg personalomsättning

Patienterna har kritiserat bristen på personal och även personalens kompetens. Enligt Magnus Sjögren är personalomsättningen låg och enligt honom är bemanningen god. Sedan öppningen i januari 2024 har de haft en inhyrd sjuksköterska och vikarier har tagits in vid behov.

”Svårt att ta till sig vårdprogrammet”

En annan punkt som patienter har kritiserat är klinikens rutiner som de uppfattat som både otydliga och föränderliga. Magnus Sjögren säger att alla patienter får ta del av det vårdprogram som gäller på kliniken innan de skrivs in. På kliniken vårdas patienter frivilligt och genom tvångsbehandling.

– Jag tror att en del kan ha svårt att ta till sig allt om vårdprogrammet, om det till exempel rör sig om tvångsbehandling, säger Magnus Sjögren.

Tvådelad bild. Vänster: SVT:S reporter Ulrika Wänkkö i blommönstrad blus. Höger: närbild på en flickas händer, i övrigt är hon till stora delar dold.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var livrädd” – i klippet berättar Alva för SVT:s reporter Ulrika Wänkkö hur det var på ätstörningskliniken. Foto: Samar Kurdi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.