”Vi bröt medvetet mot lagen”

Publicerad

Socialtjänsten har fått kritik för flera fall av barnomhändertaganden. I ett fall bröt man medvetet mot lagen på grund av den pressade arbetssituationen.

Socialnämndens ordförande, Malin Larsson (S) i Sundsvall har dock fullt förtroende för sin personal, samma personal som själv slagit larm om sin pressade arbetssituation. Och det flera gånger.

I vintras uppvaktades den nya socialnämnd som tillträtt efter valet. SVT var där och lyssnade när socialsekreteraren Karin Gustavsson uttryckte sin oro över arbetssituationen. ”Vi är oroliga för alla som behöver oss och vi är oroliga för att de inte får den kvalitet på hjälpen som behövs”.

Fallet Felix

Så här sa hennes kollega, Jan Gerhardsson:

– Ja det drabbar ju framför allt barnen. Vi hinner inte göra utredningarna klara i tid och vi kanske inte når den kvalitet vi önskar själva. I värsta fall kan barn fara illa.

Fallet Felix

Om det är den pressade arbetssituationen som är orsaken är oklart, men socialtjänsten i Sundsvall har fått kritik. Den kom efter fallet med ettåringen som hittades övergiven i en lägenhet i Sundsvall och där socialtjänsten hade kontakt med familjen, och det har även riktats kritik mot socialtjänsten i fallet Felix där inga andra alternativa lösningar prövades innan barnet omhändertogs från sina föräldrar som har en lindrig  utvecklingsstörning. I tid överensstämmer omhändertagandet av Felix med det första larmet från socialtjänstens personal.

SVT Västernorrland har i en serie inslag berättat om omhändertagandet av Felix, ett faktum som kritiserats av en av landets ledande forskare inom området. Malin Larsson har dock fullt förtroende för socialtjänsten.

– Jag förstår att föräldrarna älskar sitt barn men jag känner mig trygg i att mina erfarna och kompetenta socialsekreterare gjort en korrekt bedömning, säger hon.

Allvarlig JO-kritik

I ett annat fall har dock situationen på socialtjänsten i Sundsvall bevisligen påverkat ett ärende i felaktig riktning. Det gäller ett ärende där justitieombudsmannen JO i veckan riktat allvarlig kritik mot socialtjänsten för att man struntat i att genomföra en hemtagningsutredning, vilket är ett direkt lagbrott.

Bakgrunden var en förälder till ett omhändertaget barn som begärde att få hem barnet. Enligt lagstiftningen ska en sådan begäran omedelbart leda till att socialtjänsten utreder förälderns begäran men det gjordes inte. När JO i veckan beslutar att rikta allvarlig kritik mot kommunen så har det gått ett drygt halvår utan att socialtjänsten gjort det lagen kräver.

– Det är allvarligt och vi tar kritiken på största allvar, men i den situation som var anser jag att socialtjänstens enhetschef gjorde rätt prioriteringar, säger Malin Larsson.

SVT: Att begå ett lagbrott?

– Nej, men att prioritera rätt ärenden först. Alla ärenden ska hanteras men här blev vi medvetet sena och vi jobbar självklart med att det inte ska hända.

Under det att JO granskat händelsen under våren har socialtjänsten utvecklat sin förklaring till varför man la ärendet åt sidan och bröt mot lagen. Orsaken var extremt hög arbetsbelastning och så här står det i socialnämndens brev till JO:

”Trots omfattande arbete med att rekrytera personal samt förstärka med konsulter har bemanningen inte räckt till. Enhetschefens arbete har till stor del handlat om dagliga och hårda prioriteringar, där utredningar gällande barn som bedöms finna sig i akuta risksituationer har kommit i första hand.” ”Socialnämnden är fullt medveten om att denna hantering inte är korrekt samt att det är direkt lagstridigt.”

Svår personalbrist

Malin Larsson är ytterst ansvarig och hon uppger att man arbetar intensivt med att lösa situationen inom socialtjänsten. Lönerna för socialsekreterarna har höjts i syfte att behålla personal  som hotat sluta men det pågår också rekrytering av ytterligare personal till socialtjänsten och en förstärkning av arbetsledningen.

Hon betonar också att den nya nämnd som tillträtt efter valet startat ett arbete att se över arbetsmetoder och kvalitet, en fråga som varit aktuell i fallet Felix där alternativa metoder att stötta familjen aldrig provades.

– Vi söker två verksamhetsutvecklare som ska arbeta evidensbaserat med forskning och kvalitetsfrågor. Den rekryteringen har vi arbetat med under en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Felix

Mer i ämnet