Vikbron över Ljungan vid inloppet till Torpsjön byggdes 1887 och är 133 meter lång och en av de längsta och äldsta bevarade träbroarna i landet.
Bron skadades svårt av översvämningarna 2000 och lagades sedan provisoriskt. Sedan 2017 har bron varit avstängd och efter det har ansvarsfrågan om dess framtid stötts och blötts ett antal gånger. Intresseföreningen som stått som ägare har inte haft de ekonomiska musklerna att ta hand om bron.
Kommunen tar över ägandet
Nu har en dialog mellan Ånge kommun och Roggafors-Finnsta-Viken intresseförening lett fram till ett inriktningsbeslut, där man tillsammans ska utveckla Vikbron och dess omgivningar till ett attraktivt besöksmål.
– Jag ser fram emot fortsatt arbete och att vi kommer överens om det bästa sättet att utveckla Vikbron och närliggande område som turistattraktion. För att det här ska bli bra som möjligt så gör vi, kommunen och föreningen, det här tillsammans, säger kommunalrådet Erik Lövgren.
Christina Rylander Bergqvist, ordf i Roggafors-Finnsta-Viken intresseförening, tycker att dagens besked är bra. Nu kan föreningen inrikta sig på att göra området attraktivare menar hon.
Ingen helrenovering
Bron ska inte genomgå någon helrenovering. Men kommunalrådet framhåller vikten av att man åtminstone ska kunna ta sig över till fots.
– Man kan inte ha en bro som man inte kan gå över, då är det ingen bro, konstaterar Lövgren.
Mer om bron och övertagandet ser du i klippet ovan.
Vikbron i Fränsta
Vikbron sägs ha tillkommit efter bråk om tullavgifter mellan grannbyarna Viken, Byn och Gullgård. Den hade en föregångare som byggdes omkring 1827. Efter att den förfallit uppfördes den nuvarande under åren 1887 – 88.
Vid översvämningen år 2000 blev bron allvarligt skadad och lagades provisoriskt. Sedan maj 2017 är bron avstängd med en vägbom.
Bron har ett teknikhistoriskt värde som föregångare till de broar av stål som började byggas under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. Den 133,27 meter långa balkbron är en så kallad överloppsbyggnad. Den har ett frispann över kungsfåran på 23,3 meter, utförd med ett hängverk i fackverkskonstruktion. Landfästena är byggda av tuktad natursten.
Brons kulturhistoriska värde gör att den är skyddad från att rivas eller flyttas. Bron ska också underhållas så att den inte förfaller. Dessa arbeten ska utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar.
Källa: Länsstyrelsen Västernorrland