Viktoria Svanberg och Gunnar Holmberg sitter och fikar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Svanberg ansökte om, och fick, god man för fyra år sedan. Hör henne berätta om fördelar och nackdelar med att släppa den ekonomiska kontrollen till en utomstående. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Viktoria i Örnsköldsvik fick god man: ”Har hjälpt mig väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan godkände Viktoria Svanberg att Gunnar Holmberg skulle bli hennes gode man.

Trots att det var svårt till en början, känner hon att hon vuxit med Gunnar vid sin sida.

– Han har hjälpt mig väldigt mycket, säger hon.

Tidigare hade Viktoria Svanberg boendestöd men upplevde att det inte fungerade så bra. Hon fick tips av stödpersonalen att ansöka om en god man. Hon gjorde så, träffade och godkände Gunnar som i och med tingsrättens beslut fick kontroll över Viktorias ekonomi.

– Det är jobbigt till en början när man har problem att en god man kommer in och ska hjälpa till att strukturera ekonomin. Det är integritetskränkande. Men nu känns det bättre. Det är den första stunden som är jobbig, säger hon.

En trygghet när det är svårt

Det är framför allt i kontakter med myndigheter som Viktoria Svanberg värdesätter stödet hon får av Gunnar.

– Jag har svårt vid olika ansökningar och när jag tar kontakt med myndigheter. Jag får inte de svar jag är ute efter och då är det bra att kunna vända sig till Gunnar, säger hon.

Tilliten är viktig

Men det är inte alltid båda drar åt samma håll och då kan de bli osams. Enligt Viktoria har det hänt väldigt många gånger och hon trycker därför på vikten av att relationen måste ”klicka” för båda innan något bindande beslut tas i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.