Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ville låta katt självdö – döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig Sundsvallsbo fälls för djurplågeri efter att han istället för att ge en svårt sjuk katt vård velat låta den självdö.

Det var när en hantverkare skulle renovera en lägenhet i Sundsvall som det upptäcktes att en katt utsattes för ett svårt lidande. Hantverkaren berättade senare att ”golven i alla rum var så befläckade av hundratals brunfärgade spyor att det inte gick att fästa tejp på golven”.

Hantverkaren förstod att spyorna härrörde från en katt i bostaden. Katten såg sjuk, ovårdad, hängig och ”raggig” ut. När ägaren av katten fick frågor om hur katten mådde svarade han ”bra”.

Tumör i buken

Kattens situation anmäldes till Länsstyrelsen och ägaren uppsökte till sist en veterinär. Det konstaterades då att katten var uttorkad, stressad, mager och att den hade en misstänkt tumör i buken. Ägaren uppgav att katten kräkts i cirka ett år.

Ville att den skulle självdö

Trots att kattens tillstånd krävde omedelbar vård tog mannen hem katten för att ”låta den självdö”. I rätten uppgav mannen att han inte litade på veterinären när denne sa att katten var döende. Detta eftersom de katter som han tidigare haft hade jamat på ett särskilt sätt när de har varit redo att dö.

Katten omhändertogs och avlivades samma dag och 45-åringen dömdes på fredagen till 80 dagsböter á 70 kronor för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.