Kirurgen Åke Nyström som opererat whiplahsskadade svenska patienter med en egen metod i USA har under det senaste året opererat i Sverige, fast metoden saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. För sex år sedan gjorde vi ett besök och följde två operationer på sjukhuset i Ohama i Nebraska där kirurgen Åke Nyström arbetade då. Flera hundra svenskar med kronisk smärta har åkt dit och betalat operationen ur egen ficka. I hopp om att bli hjälpta.
Fick livet åter
En av dom är Margareta Björner i Härnösand. Hon berättar att hon fick ett nytt liv efter operationen.
- Jag hade försökt allting. Jag hade ju inget värdigt liv, jag låg i en säng. Jag låg på min födelsedag och tittade ut på andra som firade min födelsedag, men jag orkade inte. Då kände jag att det här är sista utvägen, för det här är ingen operation man gör för att man har lite ont i nacken. Det här är någonting man gör när man prövat allting. Och det är det klart bästa jag har gjort, säger Margareta Björner.
Triggerpunktskirurgi
Nyströms metod kallas Triggerpunktskirurgi. Under operationen gör han ett snitt i nacken och patienten som bara delvis är bedövad får själv peka på punkterna där han eller hon har smärta. Nyström frigör nerver som är i kläm, säger han. Men metoden är omdiskuterad och ifrågasatt, ändå har Nyström utfört ingrepp i Linköping på senare tid. Det rör sig om ett tiotal patienter, enligt Nyström själv.
Saknas utvärdering
Både Statens beredning för medicinsk utvärdering och Socialstyrelsen avråder från operation enligt Nyströms modell. Det saknas tillräckliga studier för metoden och det finns inga dokumenterade uppföljningar av patienterna menar Socialstyrelsen. Och det finns patienter som berättar att Åke Nyströms metod gjort dom sämre.
Blev sämre efter operationen
– Han sa åt mig att jag kunde inte inte bli sämre, men jag vaknade upp till ett kaos utan dess like, berättar Mia Lundin ifrån Hudiksvall.
Hon fick yrsel, synrubbningar, tunnelseende, problem att reglera kroppstempen och har ständigt infektion i nacken, efter ingreppet. En helt annat bild än den Margareta Björner ger.
Gemensamt har dom sin whiplashskada. En skada som blir allt vanligare, ofta efter en trafikolycka. Båda har sökt ett halmstrå i jakten efter ett värdigt liv, när hjälpen i Sverige inte räckt. Resultatet blev olika.
Nyströms svar
Åke Nyström säger nu att han slutat operera i Sverige och att han känner sig särbehandlad av Socialstyrelsen.
– Om Socialstyrelsen menar att just det jag sysslar med är olämpligt i Sverige då är det självklart att det inte ska utföras.
reporter: -Varför gjorde du det? Därför jag hade svårt att inse att just min verksamhet skulle särbehandlas, men om så är fallet får det vara så, inte tänker jag gå i polemik med Socialstyrelsen, säger Åke Nyström.
Ingen vetenskaplig grund
Men myndigheten står fast vid sitt besked.
– Alla kan drabbas av komplikationer men det ska inte ske i onödan och det riskerar ju att hända om man inte har en vetenskaplig grund för det man gör, säger Olle Nilsson som är professor i ortopedi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och sitter i Socialstyrelsens vetenskapliga råd.
SVT fälls
I inslag i mittnytt den 19 december 2012 berättade vi om läkaren Åke Nyströms operationer av whiplashskador. I inslagen sas att hans metod och verksamhet är olaglig i Sverige. Detta var felaktigt. I en rättelse den 28 januari 2013 berättade vi att den korrekta uppgiften är att Socialstyrelsen sagt att Nyströms metod saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.
Gransknings-nämnden har nu fällt inslaget om Nyströms kirurgiska metod för att det strider mot bestämmelsen om saklighet. Bilden som gavs av hans metod och yrkesutövning var enligt nämnden missvisande och rättelsen var ofullständig.
Nämnden fäller också inslaget för att det strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Skildringen av Nyströms yrkesutövning innebar enligt Granskningsnämnden ett intrång i hans personliga integritet eftersom den var osaklig.
Triggerpunktskirurgi
Triggerpunktskirurgi är en operationsmetod. Patienten sövs lätt, så att han eller hon kan väckas under operationen.
Ett snitt görs i nacken och syftet är att frilägga nerver som kommit i kläm. Patienten får under operationen själv peka på de punkter där smärtan finns.
Handkirurgen Åke Nyström, som tidigare jobbat i Umeå, har utvecklat metoden när han varit verksam på University of Nebraska Medical Center i Ohama, USA.
Runt 400 svenskar har sökt sig dit för att bli opererade av Nyström.
Ändring
Tidigare påstod vi i den här artikeln att metoden är otillåten i Sverige. Rätt ska vara att metoden saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.
SVT Mittnytt