Flatcoated retrivern Zimba och schäfern Nita har tränats för att bli sjöräddningshundar i två och ett halvt år. Zimbas husse heter Lars Lindström. Nitas matte heter Linda Jansson. Foto: Barbro Sellin/SVT

Zimba och Nita – de första sjöräddningshundarna längs Norrlandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Schäfern Nita och flatcoated retrivern Zimba har tränats för att bli sjöräddningshundar i två och ett halvt år. Nu är de redo för att hjälpa till leta försvunna personer på sjön.

Med Zimba och Nita finns det nu totalt 9 sjöräddningshundar i landet. I Sundsvall finns nu två certifierade hundar.

Det är Sjöfartsverket som godkänner räddningshundarna. Utbildningen sker i samarbete med Svenska Brukshundsklubben, och ett krav på de hundägare som vill träna sin hund till sjöräddningshund är att bli frivillig sjöräddare på en av Sjöräddningssällskapets stationer.

– Hunden ska så lite som möjligt vara i vatten. Däremot kan den hitta människor som ligger i vatten men då söker vi fortsatt från båt. Tanken är att vare sig hunden eller jag ska behöva bli blöt, berättar Linda Jansson, sjöräddare RS Sundsvall.

Hundarna är nu certifierade

Förra helgen blev Zimba och Nita godkända efter att ha klarat slutprovet som gjordes i Hudiksvall. Främst kommer de att användas mellan Härnösand och Hudiksvall, men är även en nationell resurs som kan tjänstgöra över hela Sverige.

– Vi vill göra skillnad, att hitta någon innan det går på tok. Det är det som det går ut på. Att rädda liv, säger Lars Lindström, sjöräddare, RS Sundsvall. 

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Det finns 2 200 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. De arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Det här är Sjöräddningssällskapet

Organisationen bildades 1907 och består idag av 2 200 frivilliga sjöräddare.

Sjöräddningssällskapet i Sundsvall bildades 2008 och drivs ideellt med cirka 40 aktiva.

RS Sundsvall har sin station i Alviks hamn på Alnö.

Källa: sjoraddning.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.