Splitbild på flicka och skylt på vildsvin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-åriga Hedda Söderström är en av de hundratals som söker vildsvinskadaver i den Foto: Raphael Cano Felix/SVT

14-åriga Hedda en av de hundratals som söker vildsvinskadaver

Uppdaterad
Publicerad

Under lördag förmiddag samlades hundratals jägare för att söka efter vildsvinskadaver inom restriktionszonen. En av de var 14-åriga Hedda Söderström vars pappa är en av de drabbade skogsägarna.

– Vi som vanliga människor kan inte göra mer än att försöka se till att pesten inte sprider sig mer, säger hon.

Tillsammans med sin pappa tillhör hon en av de många jaktlag som ska bege sig in och leta i skogen. De runt 400 personerna som deltar idag utgår från tre olika punkter kring restriktionszonen: Virsbo, Ängelsberg och Fagersta.

När SVT anländer till samlingsplatsen i Virsbo finns en stor samling människor av olika åldrar. En del är direkt drabbade av följderna som tillkommit med den afrikanska svinpesten. Andra ställer upp helt frivilligt. Och fler lär det bli då fler storsökningar är planerade de kommande dagarna.

Afrikanska svinpestutbrottet

Myndigheterna har beslutat att under helgen utvidga sökområdet efter vildsvinen utanför området där vildsvinen hittills har hittats. Än så länge har 22 döda vildsvin hittats och testats. Varav 20 har bekräftats ha afrikansk svinpest.

Starta klippet ovan för att höra Hedda Söderströms tankar om den stora sökningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet